Het proces van spiritueel ontwaken en ‘Verlicht’ worden dient zich te vormen

Leestijd: 2 minuten

16:00 – Inmiddels ben ik 6 maanden met spiritueel zelfonderzoek en het loslaten van mijn overtuigingen bezig. Terugkijkend op de afgelopen maanden heb ik enorme ups en downs gekend op emotioneel gebied en het ervaren van lichamelijke spanning en pijn. Wat er ook allemaal wordt gezegd over het proces van spiritueel ontwaken – en dan bedoel ik niet de new age-variant 😉 – en het nastreven van ‘Verlichting’, ik vind het proces en de weg ernaar toe enorm intens en zwaar, zowel op mentaal, fysiek als emotioneel gebied.

Waar ik de afgelopen weken enorme stappen in heb gezet is het stroomlijnen en ‘perfectioneren’ van het proces. In het kader van zo min mogelijk lichamelijke spanning ervaren en pijn lijden, is het voor mij belangrijk om zo min mogelijk weerstand te bieden tegen het proces door onnodig (lang) vast te houden aan identificaties met het ego. Achteraf gezien heb ik een aantal maanden nodig gehad om mijzelf het proces van spiritueel zelfonderzoek en het loslaten van overtuigingen en mijn gehechtheid eraan, eigen te maken. En het gaat nog steeds door 🙂

Een ontspannen (werk)houding leidt automatisch tot efficiëntie en effectiviteit

Ik ben een enorme fan van de termen ‘efficiëntie’ en ‘effectiviteit’. Ik vind het dan ook geweldig om te ervaren hoe ik steeds efficiënter en effectiever word in het opsporen van overtuigingen en het doorsnijden van mijn gehechtheid eraan. Ik  heb altijd geloofd dat ik efficiënt en effectief werkte, maar niets is minder waar. Doordat ik altijd alles wilde controleren, begrijpen en verklaren was ik juist een inefficiënte en ineffectieve werknemer en spiritueel zelfonderzoeker. Door overal aan vast te houden zat ik mijzelf gewoon enorm in de weg.

Een belangrijk inzicht dat ik twee weken geleden heb opgedaan is dat een ontspannen (werk)houding een essentiële sleutel is tot vooruitgang. Vanuit ontspanning komen namelijk vanzelf geniale inzichten en ingevingen en stel ik vanuit het niets de juiste vragen die ik kan onderzoeken. Met een (werk)houding van inspanning heb ik de eerste maanden ook flink wat bereikt, maar ik voel duidelijk dat als nu ik verder wil komen, ik echt op mijzelf, het onbekende en de ontspanning dien te vertrouwen. Mijzelf inspannen om dingen te bereiken zitten het proces nu juist enorm in de weg. ~ lzv