Ik focus op harde geluiden om mijzelf te ‘beschermen’

Leestijd: 2 minuten

11:00 – Geluidsprikkels en geluidsoverlast zijn twee thema’s die mij op dit moment erg bezig houden. Ik woon in een gehorige vooroorlogse woning met houten bouwvloeren en er woont een Chinees gezin boven mij die waarschijnlijk een slechte ondervloer heeft gelegd in combinatie met laminaat. Het perfecte recept om introverte halve autist als ik te stimuleren en te overprikkelen.

Ik probeer elke dag minimaal twee keer twintig minuten te mediteren, alleen ervaar ik dat ik er niet echt ‘in kom’ of ‘inzak’ als mijn bovenburen in beweging zijn en ik continue van alles hoor. Is absolute stilte een voorwaarde om te kunnen mediteren? Nee, maar het maakt het wel een stuk makkelijker merk ik.

Gisteren heb ik een bericht geschreven over mijn introverte karakter en mijn gevoeligheid voor externe prikkels. Ik heb de afgelopen maanden geloofd én mijzelf opgelegd dat ik wel zou moeten kunnen mediteren met (lichte) geluidsoverlast en dat ik mij wel zou moeten kunnen concentreren met geluiden en afleiding om mij heen. De realiteit is dat ik snel afgeleid raak en het mij keer op keer niet lukt om te mediteren en concentreren bij (lichte) geluidsoverlast. Wat er dan gebeurt is dat ik in mijn hoofd ga zitten en mij automatisch focus op de bron van het geluid, wat zowel een beschermings- als controlemechanisme lijkt te zijn. Bovendien kan ik enorm schrikken als het mij bijvoorbeeld wel lukt om helemaal in een meditatie te zakken en er wordt plotseling een hard geluid gemaakt. Daar schrik ik heel erg van en haalt mij direct uit mijn meditatie en concentratie. Wat dat betreft kunnen geluiden ook erg bedreigend voor mij zijn als het mij lukt om mijzelf helemaal over te geven aan het hiernu.

Eerst de confrontatie aangaan en verhuizen als ultieme redmiddel

In het kader van mijn proces van ‘Verlicht’ worden en mijzelf onvoorwaardelijk accepteren, heb ik besloten dat ik er alles aan zal doen om de geluidsoverlast te minimaliseren, maar dat als ik er dusdanig last van blijf hebben dat ik ga verhuizen. Ik zou het echt jammer vinden als dat nodig is, omdat ik hier nu pas anderhalf jaar woon en het huis en de tuin eindelijk helemaal naar mijn smaak heb. De confrontatie en het gesprek met mijn Chinese bovenbuurman staat voor aankomende donderdag 9:00 uur gepland. Ik hoop echt dat het vervangen van de ondervloer – indien mogelijk – de geluidsoverlast drastisch verminderd. ~ lzv