Citaat

Ik probeer iets te begrijpen met een instrument dat daarvoor niet geschikt is

Leestijd: < 1 minuut

Twee dagen geleden heb ik een bericht gepubliceerd over mijn drang om alles te willen weten, begrijpen en verklaren met als titel ‘Er is niets te weten, te begrijpen en te verklaren, er is alleen ‘Zijn’. Vandaag schoot mij een schitterend citaat van U.G. Krishnamurti binnen over de drang van het denken om alles te willen begrijpen en verklaren:

“Wat jou verhindert om te begrijpen wat je wilt begrijpen, is juist het instrument dat je gebruikt om dingen te begrijpen. Dit is niet mijn leer of die van iemand anders, maar het is het enige waar het om gaat: je probeert iets te begrijpen met behulp van een instrument dat daarvoor niet geschikt is.” ~ U.G. Krishnamurti


Ik besefte mij vervolgens dat het letterlijk onmogelijk is om maar ook iets te weten, te begrijpen of te verklaren over de realiteit die ik waarneem. Wat ik ook denk te weten, denk te begrijpen of denk te verklaren, het is altijd gebaseerd op onware aannames en veronderstellingen, en het instrument dat ik daarvoor gebruik – het denken – is een verschijning binnen de eenheid van het Geheel, het Ene Ding en Bewustzijn zelf. Hoe zou ‘iets’ wat onderdeel is van het Geheel nou iets kunnen zeggen over het Geheel zelf? Dat is echt waanzin en slaat helemaal nergens op. Denken is het toppunt van arrogantie en hoogst verantwoordelijk voor elke dwaling van elke mens. ~ lzv