Ik veroordeel mijzelf als ik geen zelfonderzoek doe → ik moet altijd productief zijn

Leestijd: 2 minuten

14:00 – De afgelopen twee weken heb ik niet veel spiritueel zelfonderzoek gedaan vind ik. En dat had wel gemoeten (geloof ik) en daar veroordeel ik mijzelf heel erg om kwam ik gisteren achter. Op 13 december heb ik de zoektocht naar ‘Verlichting’ opgegeven, waardoor er een flinke last van mij af is gevallen. De dagen erna voelde ik de kracht en het vertrouwen in mijzelf dat ik in mijn eigen tempo – hoeveel tijd ik er ook voor nodig zou hebben en ongedacht of ik het zou halen – de zoektocht naar ‘mijzelf’ voort kon zetten. Hoe fantastisch en geweldig dat moment ook was, het staat in schril contrast met hoe ik de afgelopen twee weken heb ervaren. Het waren weken waarin ik ploeterde met een kritische dame waar ik een website voor af moest ronden en de geluidsoverlast van mijn bovenburen. Voor mij twee pittige situaties die ik het hoofd moest bieden, maar ik vind dat ik het erg goed heb gedaan 🙂

Het opgeven van de zoektocht naar ‘Verlichting’ als doel is één kant van het verhaal. De andere kant is dat er ‘iets’ in mij nog steeds wil weten hoe de werkelijkheid in elkaar zit en wie ik in godsnaam ben. En ik word er telkens mee geconfronteerd hoe fucking ingewikkelde shit (= het ego) het is om uit te zoeken. Ik kan me nog zo bewust zijn van mijn neiging om ‘denken te weten’, ik trap er toch telkens weer in. Een belangrijke reden waarom ik vaak ‘denk te weten’ is de druk die ik mijzelf opleg om sneller, beter en meer spiritueel zelfonderzoek te doen – want ik moet altijd productief zijn – en de zelfveroordeling die erop volgt als ik mijn eigen verwachtingen niet waar kan maken. Deze zelfopgelegde druk zorgt ervoor dat ik vaak in mijn hoofd zit en controle over het proces probeer te houden, waardoor ik totaal geen open onderzoekshouding heb; ik blijf vasthouden aan de onzin die ik geloof en dobber een beetje stuurloos rond, gelovend dat ik werkelijk zelfonderzoek doe. En dit moet stoppen.

Nieuwe ‘regels’ voor het doen van spiritueel zelfonderzoek

Daarom heb ik vanochtend een paar ‘regels’ – voor het doen van zelfonderzoek – voor mijzelf opgesteld om niet telkens in de valkuilen van ‘productief willen zijn’ en ’teveel hooi op mijn vork willen nemen’ te trappen, waardoor ik blokkeer en er bijna niets uit mij komt.

  1. Formuleer altijd één hoofdvraag of stelling met een aantal deelvragen om het onderzoeksgebied af te bakenen.
  2. Werk aan één hoofdvraag (onderwerp) tegelijk.
  3. Herformuleer de hoofdvraag, stelling en/of deelvragen indien nodig tijdens het onderzoek.
  4. Werk tijdens het onderzoek alleen in een Word-document en schrijf later pas een bericht op deze website, anders ga letten en focussen op randzaken die het onderzoek kunnen verstoren en belemmeren.
  5. Doe alleen spiritueel zelfonderzoek vanuit een staat van Zijn. Als ik in mijn hoofd zit, dien ik eerst terug te keren naar een staat van Zijn, omdat ik alleen dan effectief en efficiënt zelfonderzoek kan doen.
  6. Doe alleen zelfonderzoek op basis van mijn ‘inner-weten’ en niet omdat ik dagelijks een bepaalde target moet halen. Het nastreven van targets is een controlemechanisme van het ego, werkt volledig averechts en houdt het ego in stand.

Een mooi, simpel en duidelijk lijstje om naar te handelen vind ikzelf 🙂 ~ lzv