Is intelligentie een vermogen van het ego? ~ Oude berichten op Facebook verwijderd

Leestijd: 2 minuten

14:00 – Vanochtend realiseerde ik mij dat ik nog tientallen berichten met zelfgemaakte video’s van mijzelf en de spirituele leraar die ik – tot begin augustus van dit jaar – heb geadoreerd op Facebook had staan. Ook had ik een flink aantal verwijzingen naar zijn websites op Facebook staan welke ik allemaal verwijderd heb. Ik wil niets meer met hem en zijn spirituele organisatie – waarvoor ik heb gewerkt – te maken hebben, en daarom heb ik de laatste ‘verbindingen’ die ik met hem en zijn organisatie had verwijderd. En dat voelt hartstikke goed 🙂

De video’s die ik de afgelopen jaren zelf had gemaakt gebruikte ik om mijn inzichten te delen die ik had opgedaan via spiritueel zelfonderzoek. Het kwam half juli dit jaar (2018) dan ook als donderslag bij heldere hemel toen ik mij realiseerde dat ik nog nooit spiritueel zelfonderzoek had gedaan – terwijl ik altijd wel in die veronderstelling was. En als klap op de vuurpijl realiseerde ik mij dat de spirituele leraar die ik aanhing – en die zelf cursussen voor € 999,- over spiritueel zelfonderzoek in de praktijk geeft – zelf niet eens weet wat het inhoudt. Hij heeft geen idee. En naar hem heb ik jarenlang geluisterd. Hij is de man die ik jarenlang heb vertrouwd. Hij is de man van wie ik geloofde dat hij mij kon helpen. Wat een grap zeg. Ik ben mede dankzij Edwin van ‘Het geheim van verlicht zijn’ eindelijk in staat om zelf te beoordelen of iets waar is of niet. En dat voelt super, omdat ik eindelijk het vertrouwen in mijzelf heb gevonden en de regie over mijn leven terug heb na een aantal decennia vol met pijn en lijden.

Intelligentie lijkt direct samen te hangen met de mate van identificatie met het ego

Nadat ik alle oude video’s en berichten van Facebook had verwijderd  wilde ik ook even mijn privacy instellingen op Facebook bekijken – en indien nodig – wijzigen. Ik merkte dat het mij ontzettend veel focus, moeite en energie kostte om alles te snappen en begrijpen wat er nou precies bedoeld werd met elke instelling. En dat terwijl ik een bovengemiddeld intelligente man ben – ik heb een universitaire graad – en ik altijd ontzettend handig was met instellingen en opties van applicaties, plugins, telefoons, etc. De enige conclusie die ik kan trekken is dat intelligentie direct lijkt samen te hangen met de mate van identificatie met het ego.

Ik heb zelf het vermoeden dat mijn intelligentie – mijn verstandelijk vermogen – voor een groot gedeelte bepaald wordt door de mate waarin ik dat vermogen gebruik en blijf activeren. Hoe minder ik mij identificeer met het ego, des te minder gebruik ik het denken en des te minder intelligent zal ik op middellange en lange termijn worden. Ik word gewoon stapje voor stapje dommer, haha. Ik kan me herinneren dat Jed McKenna ook in één van zijn boeken schrijft dat hij ooit ook een intelligentie man was. En dat U.G. Krishnamurti regelmatig tegen zijn leerlingen zegt – in iets in de trant van – dat ze zich simpel en eenvoudig moeten uitdrukken voor hem, anders snapt hij er niets van wat ze bedoelen, haha. ~ lzv

4 reacties op “Is intelligentie een vermogen van het ego? ~ Oude berichten op Facebook verwijderd

  • Goede vraag die ik mij gisteren ook stelde. Zoals ik er nu naar kijk is ‘denken’ een vaardigheid die ik net als schrijven, fietsen, praten, boksen, etc. kan leren, trainen en stimuleren. Ik ben geboren met een potentieel hoog IQ (ik heb er talent voor) en door de omstandigheden en onze samenleving waarin ik ben opgegroeid is het maximale eruit gehaald – met alle gevolgen van dien, haha.

   Denken is dus een vaardigheid die ik kan trainen en stimuleren, maar ik kan ook besluiten om ermee te stoppen. De overtuiging dat mijn overleving ervan afhankelijk is klopt namelijk niet. Het denken is in 99% van de gevallen – ik noem maar wat – overbodig. De consequentie hiervan is dat ik op bepaalde gebieden wel tegen ‘problemen’ aan kan lopen zoals complexe instellingen of verzekeringsvoorwaarden of misschien zelfs onderdelen van het werk wat ik wil gaan doen. Is dat werkelijk een probleem? Nee. Ik kan het iemand anders vragen om te doen of laat het gewoon voor wat het is 🙂

   Ik weet niet of wat ik hier schrijf klopt, maar ik vind het wel aardig goed klinken, haha.

   • Naar mijn mening is dit het grootste onzin stukje op je hele website hahaha.

    Je hebt het maximale uit je IQ gehaald ? Hoe kan je dat nou in hemelsnaam denken als je tot begin dit jaar nog nooit echt voor jezelf hebt gedacht ? (tenminste dat is wat je geloofde en dacht dat je niet kon) Je nam alles klakkeloos aan omdat het in een boek stond, of omdat iemand anders het zei of deed.

    Nu begin je eindelijk voor jezelf te denken, je eigen kwaliteiten te ontwikkelen. Beetje te vertrouwen. Kwam je tot de conclusie dat onderzoeken en werken vanuit ontspanning het meest efficiënt is.

    Nu opeens geloof je dat door het ontwikkelen van een beter zelf probleem oplossend vermogen je opeens dommer wordt ? hahahaha
    Wat een flauwekul.
    Alleen op basis van een incident dat je wat problemen had met facebook instellingen. Moet niet gekker worden!

    Kennelijk denk je ook weer te weten wat “denken” is 🙂
    Ik zou je aanname dat je zo hoog intelligent bent maar eens heroverwegen 😉

    • Dan moet het wel echt complete onzin zijn 🙂

     Wat ik in je commentaar lees is dat je duidelijk een andere betekenis toekent aan IQ, intelligentie en ‘denken’ dan ik. Ik zet ze op mijn to-do lijstje van te onderzoeken dingen!

Reacties zijn gesloten.