Soms zal ik gewoon moeten schrijven ondanks heftige controledrang van het ego

Leestijd: 2 minuten

11:00 – De afgelopen dagen heb ik wederom weinig tot niks geschreven. Ik had mij voorgenomen om alleen op basis van mijn ‘inner-weten’ te (gaan) schrijven en ik heb een paar pogingen ondernomen, maar ben na een tijdje ook weer gestopt. Ik was er vrij snel klaar mee, omdat ik tijdens het schrijven merkte hoe het ego het schrijfproces telkens probeerde te sturen en te manipuleren. Ik werd mij ervan bewust dat het ego probeerde controle te hebben op de berichten die ik schreef, en dan hoeft het voor mij niet meer. Dan ben ik er snel klaar mee omdat het alle plezier ontneemt.

Het probleem dat deze houding van mij met zich meebrengt is dat ik waarschijnlijk nog weinig (dagelijkse) berichten zal schrijven, omdat het ego altijd wel in meer of mindere mate controle zal (blijven) uitoefenen. Ter verduidelijking: ik ben mij er natuurlijk van bewust dat ikzelf geloof het ego te zijn en dat het ego per definitie dus altijd zal schrijven, tenzij ik de Waarheid realiseer en ‘Verlichting’ bereik. Nee, waar ik het over heb is de opzichtige controledrang die zich uit in het veel corrigeren van tekst, het dubbel controleren van grammatica en spelling, het herhaaldelijk bedenken van mooie kopjes, etc. En niet te vergeten de lichamelijke spanning, stress, onrust en onvrede die deze controledrang met zich meebrengt. Waar ik het hier dus over heb is schrijven op een manier die voor geen enkele meter ‘stroomt’ of ‘flowt’, maar alleen gepaard gaat met weerstand, spanning en stress.

‘Doen’ zonder te doen is niet altijd mogelijk

Het hele idee om alleen te ‘doen’ zonder te doen – en anders niet – heb ik te zwart-wit naar gekeken én ook op die manier toegepast in mijn leven. De intentie om alleen op basis van mijn ‘innerlijk-weten’ of ‘inner-weten’ te handelen – en dus bijvoorbeeld een bericht te schrijven – is een goed uitgangspunt, maar dat neemt niet weg dat tijdens die handeling het ego nog steeds in ernstige mate controle uit kan/wil oefenen op de handeling. Moet ik de handeling dan afbreken of de handeling met heftige controledrang van het ego gewoon afmaken? Lastig vraag. Ik denk dat ik per situatie moet beoordelen wat ik moet doen: gewoon doorgaan, stoppen en wellicht op een later tijdstip de handeling afmaken.

Mijn conclusie is dat ‘doen’ zonder te doen een mooi uitgangspunt is om opnieuw te leren ‘handelen in de wereld’ en alleen in actie te komen op basis van mijn ‘inner-weten’. Echter, soms gaat dat handelen op basis van mijn ‘inner-weten’ gepaard met veel weerstand, stress, lichamelijke spanning en controledrang van het ego. Het is helaas niet anders. Op dit moment zit ik bijvoorbeeld met een flinke energetische blokkade en ervaar ik veel lichamelijke spanning, maar kan ik niets anders doen dan gewoon mijn ‘vier vragen’-uitwerking van Byron Katie afmaken en alle ongemakken die ermee gepaard gaan accepteren. Het zij zo. ~ lzv