We zijn allemaal niet zo moedig als we onszelf doen geloven

Leestijd: 2 minuten

10:00 – Vanochtend bedacht ik mij dat ik sinds half mei dit jaar (2018) – het moment dat ik werkelijk ben begonnen met spiritueel zelfonderzoek – enorm veel heb bereikt. Ik heb mijn pijnlichaam volledig opgelost, ik heb mijn seksueel misbruiktrauma losgelaten, de eigenschappen en gedrag die wijzen op een persoonlijkheidsstoornis zijn allemaal verdwenen, ik voel me zekerder, krachtiger en gelukkiger, en ik ben eindelijk in staat om voor mijzelf op te komen en grenzen te stellen. Dit vind ik erg knap van mijzelf šŸ™‚ En dan te bedenken dat ik meer dan tien jaar allerlei soorten traumatherapie heb gevolgd om mijzelf te ‘helen’, ‘genezen’, veranderen, verbeteren, etc. en de gevolgen van mijn trauma op te lossen. Wat een grap en wat een tijdverspilling was dat achteraf gezien.

Natuurlijk heb ik van al die traumatherapieĆ«n ook wat geleerd; het belangrijkste wat ik heb geleerd is: elke therapie doet aan symptoombestrijding en pakt nooit direct de oorzaak (= het ego) aan. Dat kan ook niet, omdat een therapie altijd onderdeel is van de kunstmatige context van het ego – de dualiteit. Het doel van een therapie is ‘ermee leren omgaan’, beter of gelukkiger voelen en/of een fijner leven leiden. Hierdoor slaat het altijd de plank mis omdat een therapie zich aan de horizontale oppervlakte (van het denken) afspeelt – daar waar de symptomen zich uiten/zichtbaar zijn – in plaats van de verticale peilloze diepten in onszelf.

Zoals gezegd zijn er wel kleine dingen te leren in therapieƫn, maar dat neemt niet weg dat ik therapieƫn in zijn algemeenheid tijd- en geldverspilling vind. Reguliere en alternatieve therapieƫn bestaan voor mensen die niet werkelijk naar zichzelf willen Ʃn durven kijken, omdat ze geen vertrouwen hebben in zichzelf en/of te druk zijn met hun leven en dat in stand proberen te houden. Bijna niemand durft werkelijk op zichzelf te vertrouwen en een sprong in het diepe te wagen. We zijn allemaal niet zo moedig als we onszelf doen geloven. We zijn eigenlijk lafaards, bang en continue op de vlucht voor onszelf en het Leven dat ons gegeven is. ~ lzv