De aard van het Leven is verandering ~ Ergens bewust van zijn

Leestijd: 2 minuten

21:00 – Wandelingen zijn blijkbaar momenten dat ik mij interessante dingen realiseer en nieuwe inzichten op doe 🙂 Hieronder een aantal inzichten van vandaag:

Ik wil de wereld verbeteren door anderen te helpen

Ik merk dat ik de drang heb om de wereld te verbeteren, omdat ik geloof dat er een probleem bestaat. Ik geloof dat het een probleem is dat niet iedereen ‘Verlicht’ is, en daarmee dus niet zichzelf is en dus lijdt. Ik geloof dat ik anderen moet helpen door berichten met belangrijke inzichten te publiceren die goed gevonden worden in Google → ik houd mijzelf voor dat ik belangrijk ben, dat ik er toe doe en dat ik betekenis heb als ik berichten publiceer met belangrijke inzichten waarmee ik anderen denk te helpen – althans dat geloof ik, haha.

De Waarheid is dat er geen enkel probleem bestaat; de problemen die ik lijk te zien en te ervaren zijn een illusie. Het feit dat ik geloof dat ik niet ‘mijzelf’ ben en dat ik lijd ervaar ik als een probleem, maar dat wil nog niet zeggen dat andere mensen dit ook zo ervaren. Sterker nog, het hele idee dat anderen hun onverlichte geest en lijden als een probleem ervaren is een dikke vette projectie 🙂 En daarnaast is het zo dat ik echt niet zo belangrijk ben als ik graag wil zijn; als een echte zoeker gaat zoeken dan vindt hij altijd wat hij nodig heeft om een volgende stap te kunnen zetten. Ik ben echt geen onmisbare schakel in het Geheel, haha.

Ik merk dat ik echt belangrijk wil zijn, dat ik bijzonder wil zijn, dat ik ertoe wil doen, dat ik betekenis wil hebben. Ondanks dat ik mij bewust ben dat niets betekenis heeft van wat ik doe, bestaat er in mijzelf toch een flinke weerstand daartegen. En toch moet en zal die weerstand verdwijnen. En die gaat ook verdwijnen.

Ergens bewust van zijn

Ik merk dat ik mij regelmatig nog focus en fixeer op specifieke dingen die ik waarneem in de ‘buitenwereld’. Tijdens de wandeling vroeg ik mij af hoe ‘ergens bewust van zijn’ er vanuit het egoperspectief en vanuit het absolute perspectief van het Geheel eruit ziet.

  • Bewustzijn is zich ergens bewust van → waar is Bewustzijn zich bewust van? Geen idee. Zichzelf misschien?
  • Het ego is zich ergens bewust van → waar is het ego zich bewust van? Van alles en nog wat met als gezamenlijk kenmerk dat het niet werkelijk bestaat.

De aard van het Leven is verandering

Alles verandert voortdurend van vorm, kleur, positie, geur, smaak, etc. Alles wat ik waarneem is bovendien vergankelijk. En de enige die alles altijd hetzelfde wil houden is het ego. Het ego vergelijkt, oordeelt, concludeert en veroordeelt voortdurend objecten, zichzelf en anderen, en creëert continue problemen.

De aard van het Leven is dus verandering.

De vraag is niet: hoe kan ik het Leven vanuit angst en weerstand veranderen zodat ik wel gelukkig ben? Wat overigens onmogelijk is, maar dat terzijde 😉

De vraag is: hoe ga ik met de verandering van het Leven om vanuit Liefde en zelfacceptatie ongeacht wat het Leven mij brengt.

Ik realiseerde mij namelijk dat verandering betekent dat geen enkele dag hetzelfde is en dat er zelfs in de meest liefdevolle relaties uitdagende momenten of dipjes verschijnen, maar dat er in werkelijkheid nooit een probleem is 🙂 ~ lzv