De nieuwe ondervloer is bij mijn bovenbuurman gelegd

Leestijd: 2 minuten

23:00 – Gisteren heb ik samen met mijn Chinese bovenbuurman zijn woonkamer van 27 m2 van een nieuwe ondervloer voorzien. We hebben in totaal vrijwel 13 uur non-stop gewerkt wat eigenlijk tegen mijn ‘inner-weten’ en mijn voorbedachte plan inging. Helaas viel het klusje best wel tegen door het op maat zagen van de nieuwe ondervloer en al het laminaat dat letterlijk overal tegen de muur aanlag (lekker handig gedaan). Toch knap dat we het in één dag gered hebben.

Het was te verwachten dat ik op zo’n drukke dag snel in oude gedachte- en gedragspatronen zou terugvallen. Ik vertoonde dan ook flinke ‘valse hoop’-gedrag door voortdurend te geloven dat ik moet presteren en productief moet zijn, want ik zou en moest het vandaag afkrijgen (ik mag niet falen). Vandaag realiseerde ik mij dat ik mijzelf veroordeelde voor het feit dat ik gisteren zo in de ‘valse hoop’ zat en vanuit angst handelde, terwijl ik er hiernu niets meer aan kan doen. Natuurlijk had ik het anders kunnen doen en misschien ook wel moeten doen met alles inzichten van de afgelopen tijd, maar het lukte me op dat moment gewoon niet. En dat ik vandaag mijzelf dan nog even de volle laag geef slaat natuurlijk helemaal nergens op.

De nieuwe ondervloer ligt in ieder geval onder het laminaat en reduceert contactgeluid tussen de 7 en 10 dB. Het is één van de beste ondervloeren die er op dit moment voor kliklaminaat op de markt is, maar het effect valt me erg tegen. Bij het stemgeluid ervaar ik een duidelijke vermindering, maar als er een stoel wordt geschoven of het kindje laat wat blokken op het laminaat vallen, dan hoor ik het praktisch net zo hard. Echt balen. Ik ga met mijn bovenbuurman nog wel even kijken of hij een kleed of iets dergelijks wil kopen, maar daarna houdt het wel op 🙂

Geluidsoverlast leren accepteren

Ik ben de laatste maanden druk bezig geweest met de geluidsoverlast die ik ervaar. Ik heb het thema onderzocht vanuit meerdere perspectieven en realiseer mij dat ik er enerzijds gewoon hooggevoelig voor ben, maar dat ik anderzijds ook veel identiteit haal uit het feit dat mensen rekening met mij moeten houden → dan ben ik belangrijk en doe ik ertoe. Omgekeerd doe ik dat namelijk onbewust ook.

Vandaag realiseerde ik mij dat ik mijn ervaring van geluidsoverlast ook gewoon moet leren accepteren. Ik heb echt alles gedaan wat binnen mijn mogelijkheden ligt (behalve verhuizen) en dit is de realiteit waar ik mee moet dealen. Deze realiteit is verre van optimaal, maar het is niet anders. Het is belangrijk dat ik mijn weerstand tegen de geluidsoverlast opgeef en dat ik de realiteit ga accepteren zoals deze hiernu is, omdat ik de geluidsoverlast veel erger maak dan die volgens mij in werkelijkheid is (= ik haal er identiteit → zo weet ik dat ik besta). ~ lzv