Notitie

Een laissez-faire houding t.a.v. spiritueel zelfonderzoek is ineffectief

Leestijd: < 1 minuut

22:00 – De afgelopen week heb ik geëxperimenteerd met een laissez-faire houding wat betreft het doen van spiritueel zelfonderzoek. Ik wilde onderzoeken en ervaren of het loslaten van mijn dagelijkse structuur invloed zou hebben op het doen van spiritueel zelfonderzoek en de mate van vooruitgang die ik boek. Mijn idee dat een houding van ‘laten gaan’ hetzelfde is als de controle loslaten is een duidelijke misvatting. Sterker nog, het loslaten van mijn dagelijkse structuur resulteerde niet in minder, maar juist in meer controledrang! Het ego neemt de ruimte die het krijgt en zoekt alle mogelijke grenzen op.

Mijn conclusie is dat een bepaalde mate van ‘inner-weten’-discipline noodzakelijk is om vooruitgang te boeken en werkelijk los te laten, anders val ik vrij snel terug in oude gedachte- en gedragspatronen zo blijkt. Het aanbrengen van structuur en mijzelf disciplineren kunnen dus wel degelijk gebaseerd zijn op Liefde – en dus niet alleen op basis van angst. Vanaf morgen ga ik weer terug naar mijn oude vertrouwde schema. Ik heb overigens ook een wekker gekocht, omdat ik vind dat ik ’s ochtends te lang in bed blijf liggen terwijl ik voel dat ik al uitgeslapen ben. Wellicht dat een wekker uitkomst biedt 🙂 ~ lzv