Energetische blokkades zorgen ervoor dat ik ineenkrimp

Leestijd: 2 minuten

19:00 – Vanochtend werd ik weer met veel lichamelijke spanning wakker – de laatste twee weken eigenlijk zonder uitzondering 🙁 Zodra ik mij met het ego en het denken identificeer – of dat nu bewust of onbewust doe en of ik nu wakker of in slaap ben – ik de neiging heb om ineen te krimpen en mijn hele lichaam als het ware op te rollen om de energetische blokkade in mijn buik heen. Ik heb de neiging om mij dan zo klein mogelijk te maken door mijn ledematen samen te knijpen, in elkaar te zakken, in elkaar te krimpen, kleiner te worden, minder diep adem te halen, knieën op te trekken, armen over mijn borst heen te kruisen en vooral heel erg koud te worden van binnen. Ik moet er bewust moeite voor doen om hier niet in mee te gaan en diep te blijven ademen. Het is alsof een energetische blokkade in mijn buik als een extra zwaartekracht in mijn systeem fungeert die het lichaam en de ledematen automatisch naar zich toetrekt.

Natuurlijk is er maar één oorzaak en dat is het ego. Altijd het ego. Het lijkt erop dat energie die normaal vrijelijk door het lichaam/systeem stroomt door het ego wordt aangewend om zichzelf van nieuwe energie te voorzien en zijn eigen dood te vermijden. Uiteindelijk ben ik natuurlijk degene die hier (vrijwillig) aan meewerkt door mijzelf met het ego te identificeren. Maar waarom ik zo de neiging heb om ineen te krimpen? Geen idee. Op een oude jeugdfoto (7-8 jaar) zie ik mijzelf ook al heel verkrampt slapen met mijn armen gekruist over mijn borst en mijn knieën half opgetrokken. Ik had er blijkbaar vroeger ook al last van.

Wat ook super irritant is, is dat ik tijdens mijn nachtrust onbewust mijn identificatie met het ego weer versterk, met lichamelijke spanning, stress en onrust als gevolg. Dit gebeurt vrijwel elke nacht en dan moet ik in de ochtend eerst via meditatie en ontspanning weer bij ‘mijzelf’ komen. Het lijkt erop dat een kleine mate van actieve identificatie en gehechtheid tijdens de dag voldoende is voor het ego om zichzelf tijdens mijn nachtrust te versterken. Het is even niet anders op dit moment – al eigenlijk jaren niet, maar het begint nu wel op te vallen 🙂

Het ego wil ‘instant gratification’

Ik heb marketing altijd interessant gevonden en dan met name de psychologische component ervan. Oorspronkelijk is marketing volgens mij niet zo bedoeld, maar tegenwoordig is marketing helemaal gericht op het aanbieden van een goed gevoel in combinatie met het inspelen op (diepe) angsten van mensen. De laatste jaren zie je op Internet veel marketing uit de Verenigde Staten overwaaien met kreten als ‘claim nu’ en ‘de aanbieding is nog … geldig’ en ‘nog … exemplaren over’. Allemaal strategieën om in te spelen om de angst van mensen dat er niet genoeg is voor iedereen (schaarste) en ’the fear of missing out’. En het ego wil natuurlijk ‘instant gratification’ → directe bevrediging van zijn behoeftes en verlangens, en wel NU!

Door de technologische ontwikkelingen van de laatste jaren is het voor het ego nog makkelijker geworden om op korte termijn een goed gevoel na te streven én te ervaren. Wat dat betreft kan ik mij voorstellen dat de fixatie van het ego op (nieuwe) technologie en social media de komende decennia alleen nog maar extremer wordt. In de Netflix-serie ‘Black Mirror’ worden een paar zeer realistische en donkere toekomstscenario’s weergegeven. Zeer de moeite waard om te bekijken vind ik! ~ lzv