Ik laat mij onbewust dwingen om in andermans egobehoeften te voorzien

Leestijd: 2 minuten

22:00 – Vanmiddag heb ik mijn tuinvriendin geholpen met het knippen van haar helleborussen en het opruimen van de afgebroken takken als gevolg van het onstuimige weer gisteren. In de theepauzes die we samen hadden merkte ik dat ik steeds meer gefixeerd op haar raakte; mijn aandacht focuste zich helemaal op haar en wat ze vertelde op een dwangmatige en gespannen manier. Het leek alsof ik de betovering nietΒ kon doorbreken; ze had me helemaal in haar greep.

Toen ik een uur later thuis kwam viel ineens het kwartje. Ik realiseerde mij dat ik haar onrust en gevoel van ‘haast’ had gevoeld, wat zich o.a. uitdrukte in snel praten. Ik raakte gefixeerd op haar en wat ze vertelde, omdat ik mijzelf niet onvoorwaardelijk accepteerde en haar bijvoorbeeld vroeg om langzamer te praten of dieper adem te halen. Doordat ik mijzelf niet uitte hield ik onbewust rekening met haar vanuit angst (ik wilde het goed doen) en daardoor bleef mijn aandacht volledig gefocust op haar.

Het lijkt erop dat als iemand sterk in de greep van zijn of haar ego is, dat dus direct invloed heeft op de staat van Zijn van anderen in die situatie – in ieder geval op diegenen die daar gevoelig voor zijn zoals ik πŸ™‚ Het is net alsof het ego een aanzuigende werking heeft om datgene te krijgen wat het denkt nodig te hebben, bijvoorbeeld: aandacht, bevestiging, waardering, ‘liefde’, gezien of gehoord willen worden, etc. Anderen worden als het ware energetisch gedwongen om in de behoeften van het ego te voorzien als zij zich daar niet bewust van zijn en dus niet bespreekbaar (kunnen) maken wat er gebeurt.

Elke keer als ik dus gefocust of gefixeerd op iemand raak, dan is dat het directe gevolg van zelfafwijzing en mijzelf niet uiten in die situatie met die persoon. De fixatie van aandacht is een controlemechanisme van het ego. Ik zal mij hier nog bewuster van moeten worden en ook daadwerkelijk naar handelen als wat ik voel. Opkomen voor mijzelf en niet meegaan in de egobehoeften van anderen dus. ~ lzv