Rekening houden met anderen vanuit angst (eerste opzet van onderzoek)

Leestijd: 2 minuten

22:00 – Vannacht heb ik sinds lange tijd weer lekker en ontspannen geslapen. Ik voelde veel Liefde in mijzelf en dat zorgde voor een heerlijke nachtrust. Het is dus ook voor mij mogelijk om lekker te slapen 🙂 Wat er wellicht mee te maken heeft is dat ik gisteravond ben begonnen met het onderzoeken van deze overtuiging:

“Ik moet rekening houden met én mij aanpassen aan anderen, want anders vinden anderen mij niet leuk en aardig, en ben ik geen goed persoon.”

Ik merkte de afgelopen maand dat ik vaak terugviel in oude gedachte- en gedragspatronen als ik in aanraking kwam met andere mensen. Het is natuurlijk fijn om in mijn eentje ontspannen te zijn en te leven, maar ik merk ook dat ik regelmatig behoefte heb aan contact met anderen om iets leuks te doen of gewoon samen te zijn. Na wat stressvolle situaties met anderen te hebben bestudeerd, kwam ik tot de conclusie dat:

  • Ik geloof dat ik een goed persoon moet zijn en ik geloof dat alleen anderen dat kunnen weten → ik stel mij volledig afhankelijk op en geef anderen alle macht om een oordeel over mij te vellen.
  • Ik geloof dat ik minderwaardig ben en van daaruit probeer de behoeften van anderen te bevredigen waarbij ik mijn eigen behoeften ondergeschikt maak.

Hier volgde de bovenstaande ‘vier-vragen’-overtuiging uit die ik dus op dit moment aan het onderzoeken ben. Het rekening houden met anderen vanuit angst is voor mij zo vanzelfsprekend en zo gewoon, dat ik telkens in die valkuil trap zodra ik in contact kom met andere mensen. Als kind had ik er niet zo’n last van, maar de laatste twintig jaar is het gevolg een directe ervaring van lichamelijk spanning, stress en pijn en het kost me bovendien heel veel energie. Daarnaast wijs ik natuurlijk mijzelf keihard af en ben ik zo kwetsbaar als een klein vogeltje voor mogelijke negatieve oordelen van anderen over mijn gedrag en handelen. Kortom, een belangrijk thema om eens goed te onderzoeken en te doorgronden.

Vandaag besefte ik mij dat ik het doen van ‘vier-vragen’-uitwerkingen erg heb gemist. De laatste tijd heb ik alleen gemediteerd en mij verdiept in conceptuele zaken zoals de werking van het geheugen en wat leren precies inhoudt. Ik merk dat het belangrijk is om nieuwe inzichten op te doen via boeken, websites en video’s om mijn huidige wereldbeeld én zelfbeeld te onderzoeken en ontmantelen, maar er gaat niets boven een heerlijke uitwerking van een primaire afweer overtuiging die ik al decennia met mij meedraag, haha. ~ lzv