Vertrouwen op een goede afloop wat betreft de geluidsoverlast

Leestijd: 2 minuten

22:00 – Vanmiddag werd ik gebeld door een fabrikant van ondervloeren bij wie ik dit weekend een vraag om advies had uitgezet. Ik wilde graag weten welke ondervloeren de minimale 10 dB geluidsisolatienorm halen in combinatie met een houten draagvloer en laminaat. Er blijkt in Nederland maar één ondervloer te zijn die aan die strenge normering voldoet en toevallig maken zij die: Unifloor Renoboard. Dat is echt super, ik weet in ieder geval welke ondervloer ik samen met mijn bovenbuurman kan bestellen. Ik ben erg benieuwd naar het effect 🙂

Tegelijkertijd merk ik dat mijn vertrouwen in een goede afloop minimaal is. Ik (lees: het ego) probeer het hele proces te controleren: van aankoop (het moet zo goedkoop mogelijk) tot aan het leggen (moeten de gang en keuken ook meegenomen worden?). Alles moet voldoen aan voorwaarden als ‘goedkoop’, ‘efficiënt’, ‘maximaal resultaat’, ‘foutloos’ en ‘perfect’. De drang om daarnaar te streven is echt enorm. De keerzijde is natuurlijk dat mijn angst om te falen enorm is. Mijn ego is zo extreem bang dat er wat verkeerd gaat in het hele proces, en dat ik uiteindelijk nog steeds met flinke geluidsoverlast blijf zitten. Maximale controle lijkt een passende oplossing om de kans dat er iets verkeerd gaat te minimaliseren, maar de prijs die ik betaal is enorm: ik creëer hiernu de ervaring dat ik niet goed (genoeg) ben, dat ik altijd alles fout doe en nooit wat goed doe, en ik houd dit gedateerde niet-functionele zelfbeeld in stand.

Op mijzelf vertrouwen is iets wat ik niet geleerd heb en weinig ervaring mee heb. Ik heb bijna alle situaties die ik in het Leven tegenkwam altijd benaderd vanuit angst en controle. Dat leek mij altijd de meest passende oplossing, maar het is een zelfdestructief mechanisme waar geen einde aankomt. Het helpt overigens niet mee dat ik van nature een hele vluchtige en levendige geest heb; ik ben hoogbegaafd wat betreft performale intelligentie. Dit betekent dat ik opgedane kennis effectief en efficiënt kan toepassen om bijvoorbeeld problemen op te lossen, maar laat nou net alle kennis onwaar zijn en alle problemen die ik ervaar ingebeeld zijn, haha. Echt te grappig dit.

Morgenmiddag komt er een inspecteur die verstand heeft van geluidsoverlast van de woningstichting naar de huidige ondervloer kijken en onafhankelijk advies geven. Een mooie gelegenheid om alles wat ik de afgelopen maanden heb geleerd in de praktijk te brengen en te leren vertrouwen op de onfeilbare intelligentie van het Leven, want als ik mij ermee bemoei dan maak ik er voor mijzelf echt een pijnlijke ervaring van. Vertrouwen dus 🙂 ~ lzv