Geweldige inzichten over angst uit de film ‘Batman Begins’

Leestijd: 2 minuten

20:30 – Gisteravond heb ik de film ‘Batman Begins’ (2005) gekeken, welke ik nog niet eerder had gezien. Tijdens een paar momenten in de film werd ik geraakt door een uitspraak van een van de karakters, omdat ik ‘inner-weet’ dat het klopt wat ze vertelden (ook al is de context totaal anders):

“You always fear what you don’t understand.” ~ Carmine Falcone

“What you really fear is inside yourself; you fear your own power (…) to do great things.” ~ Henri Ducard

“Breath in your fears and taste them. To conquer fear, you must become fear.” ~ Henri Ducard

“Embrace your worst fear, focus, concentrate and master your senses.” ~ Henri Ducard

De eerste uitspraak wijst in mijn beleving direct naar mijn eigen onwetendheid die samenhangt met de angst die ik ervaar. Ik geloof overtuigingen, ideeën en concepten die niet waar zijn en daarom ervaar ik hiernu angst. De angst is een uitnodiging van het Leven om de dingen waar ik in geloof te onderzoeken, zodat er alleen maar Liefde en totaal begrijpen overblijft.

De tweede uitspraak wijst naar de angst om werkelijk ‘mijzelf’ te zijn en ‘mijzelf’ onvoorwaardelijk te accepteren. Alleen door mijn beperkingen en minder mooie kanten onvoorwaardelijk te accepteren kan ik mijn grootste krachten, kwaliteiten en talenten leren kennen en manifesteren.

De derde uitspraak wijst naar mijn angst voor de dood. Als ik mijzelf wil bevrijden van de angst voor de dood, dan zal ik deze hartelijk moeten verwelkomen. Pas dan houd mijn angst voor de dood – en daarmee ikzelf – op te bestaan.

De laatste uitspraak wijst mij erop dat ik diepe angsten kan ervaren en tegelijkertijd helder en scherp aanwezig kan zijn. Angst is een emotie of gevoel die ik in mijn systeem kan verwelkomen zonder dat ik mij erdoor laat beïnvloeden op welke manier dan ook. Angst is dus welkom in het hart van mijn wezen; angst definieert mij niet. ~ lzv