Ik ben autist en ik wil weten wat dit inhoudt

Leestijd: 2 minuten

23:30 – Een half jaar geleden heeft de GGZ de diagnose gesteld dat ik een autisme spectrum stoornis (ASS) heb. Sindsdien heb ik mij er oppervlakkig in verdiept, maar tegelijkertijd had ik ook zo iets van ‘ik geloof het wel’ en ‘ik heb geen extra informatie nodig’. Vandaag ben ik tot de conclusie gekomen dat dit geen handige strategie is, omdat ik regelmatig gedrag vertoon dat ik niet kan toeschrijven aan een negatief zelfbeeld of een minderwaardigheidscomplex. Ik kwam er bijvoorbeeld gisteren achter dat veel autisten moeite hebben met het maken van keuzes en dat informatieverwerkingssnelheid gemiddeld lager ligt i.v.m. neurotypische mensen. En stiekem geloofde ik dat ik geen problemen zou moeten hebben met het maken van keuzes, oftewel ik vond dat ik dat wel zou moeten kunnen en wijs ‘mijzelf’ daarmee hiernu af.

Hetzelfde geldt voor het afstemmen op het ‘innerlijk-weten’ dat cruciaal is om de gehechtheid aan het ego los te laten. Ik merk dat ik nog steeds ontzettend veel moeite heb met afstemmen op het ‘innerlijk-weten’, vaak heb ik helemaal geen idee wat ik ‘moet’ doen en dan doe ik maar niks. Alleen dat klopt dus niet altijd. Vraag me niet hoe ik dat weet, dat ‘inner-weet’ ik dan weer wel 🙂 Het lijkt er enerzijds op dat ik toch nog teveel in mijn hoofd zit en niet goed verankerd ben in de diepte van mijn ‘Zijn’, waardoor ik mijzelf als het ware de toegang tot mijn ‘inner-weten’ ontzeg. Anderzijds lijkt het erop dat mijn verwerkings- en handelingssnelheid lager is dan gemiddeld en dat ik ‘mijzelf’ onderdruk zet en afwijs, waardoor ik ook geen toegang heb tot mijn ‘innerlijk-weten. Een lastig thema vind ik dit, al sinds het begin (juli 2018) eigenlijk.

Aan de ene kant zal ik nog meer moeten vertragen en contact maken met de peilloze dieptes van mijn ‘Zijn’, aan de andere kant dien ik ook meer ‘inner-weten’-discipline te tonen en dingen aan te pakken als ik ze wil lezen of onderzoeken. Toch met iets meer overtuiging (niet op basis van angst) aan het werk gaan en shit aanpakken. Dat mis ik op dit moment bij mijzelf. Ik kan bijna passief ergens in blijven hangen, terwijl ik iets graag wil weten en heel veel doe (alleen niet het ‘juiste’). Ik wil de komende dagen leren wat het nou betekent om autist te zijn en welke kenmerken en beperkingen ermee gepaard gaan. Dat lijkt mij erg zinvolle informatie in het kader van zelfacceptatie 🙂 ~ lzv