Ik geef het ego de schuld van alle ‘slechte’ dingen in mijn leven

Leestijd: 2 minuten

12:30 – Ondanks de geweldige inzichten die ik gisteren heb opgedaan, heb ik ontzettend onrustig en gespannen geslapen. Ik heb het volgens mij al een keer eerder beschreven, maar zodra er een deel van het ego is doorzien en in elkaar stort, lijkt het overgebleven gedeelte van het ego zich samen te trekken en opnieuw een evenwicht te moeten vinden (omdat er gedeelte is weggevallen).

Naar aanleiding van de inzichten van gisteren, bedacht ik mij vanochtend dat ik het ego eigenlijk de schuld geef van alle ‘slechte’ dingen zoals ellende, ongeluk, pijn, lijden, stress, lichamelijke spanning, haat, boosheid, etc. in mijn leven. Ik houd het ego verantwoordelijk voor echt alle ‘slechte’ dingen in mijn leven. Het ego kan in mijn ogen niets goed doen en is de bron van alle slechtheid en al het kwaad in mijn werkelijkheid en leven. Ik verdoem het ego hoogstpersoonlijk! Dit verhaal is natuurlijk allemaal aan mijzelf gericht, want ik ben het ego in hoogst eigen persoon, haha. Het zou mij niet verbazen als mijn chronische lichamelijke spanning voor een groot gedeelte hierdoor wordt veroorzaakt 🙂

Een ingenieus, maar oh zo destructief trucje

Als ik terugkijk op mijn leven heb ik ‘naar buiten’ toe altijd een beeld neer willen zetten van een rustig, vriendelijk, aardig en goed persoon. Ik ging conflicten met anderen en lastige situaties altijd uit de weg. Het afweermechanisme ‘valse macht’ had ik dan ook nooit zo’n last van – dat dacht ik althans, haha. Nu realiseer ik mij dat ik de laatste 15-20 jaar van ‘binnen’ een trucje heb uitgehaald.

In plaats van anderen, de maatschappij, de wereld, etc. de schuld te geven voor alle ellende, pijn en lijden die ik ervoer, gaf ik in eerste instantie mijzelf de schuld, maar bedacht later een ingenieus, maar oh zo destructief trucje: ik gaf het ego de schuld van alle ellende, pijn en lijden die ik ervoer, waarbij ik mij niet realiseerde dat ik het ego zelf was. Het is alsof ik een extra entiteit in mijzelf creëerde die ik overal de schuld van kon geven, waardoor ik ‘naar buiten’ het rustige en vriendelijke beeld kon handhaven. In werkelijkheid maakte ik mijzelf stap voor stap helemaal kapot.

Geïnternaliseerde boosheid, woede en haat is natuurlijk volledig zelfdestructief, ook al geloofde ik dat het gericht was op een andere entiteit (= het ego) dan ikzelf. Wat een grap. Eigenlijk ontkende ik mijn eigen behoeften (OvB), terwijl ik intern in een verschrikkelijk gevecht met mijzelf (= het ego) verwikkeld was geraakt →  de geïnternaliseerd versie van het afweermechanisme ‘valse macht’. ~ lzv

2 reacties op “Ik geef het ego de schuld van alle ‘slechte’ dingen in mijn leven

 1. “Het zou mij niet verbazen als mijn chronische lichamelijke spanning voor een groot gedeelte hierdoor wordt veroorzaakt 🙂”

  – Ik weet het wel zeker 😉

  https://www.hetgeheimvanverlichtzijn.org/archieven/404
  Ik moet mezelf dus vergeven voor het veroordelen van mezelf.
  Observeer het ego en het is nog slecht nog goed, maar compleet onschuldig. Pas als je je ermee identificeert , het voor waar aanneemt, je er aan gaat hechten, veroorzaakt het problemen.

  Het ego hoeft dus niet eens te sterven. Aanvaard het als de machteloze entiteit die het is en wees jezelf, wees bewust.
  (-> je hebt dit zelf ook geschreven , maar je zal merken dat elke nieuwe fase in feite een herhaling is van het oude, alleen op een wat dieper niveau, telkens opnieuw bewust van zijn)

  • Dit is uit dagboek 4, dus heb ik het nog over observeren. Hierin zal je nu dus al verder zijn. Voorbij de “waarnemende controleur” zoals je het zelf noemde.

Reacties zijn gesloten.