Ik heb een hekel aan gekanker, gezeik en gezeur van andere mensen

Leestijd: 2 minuten

19:00 – Ik heb een hekel aan gekanker, gezeik, gemopper, gezeur, etc. van mensen over anderen, Marokkanen, Feyenoord, de NS, de maatschappij, het belastingstelsel, de hoogte van de prijzen van koopwoningen, de bureaucratie in Nederland, enzovoort. Het lijkt tegenwoordig wel volkssport nummer 1 om overal over te lopen zeiken en kankeren wat niet goed is en er ongenuanceerd hard over te oordelen.

De realiteit is dat we in één van de meest welvarende landen ter wereld wonen en dat alles hier tot in de puntjes goed is geregeld. Ik bedoel, iedereen heeft een dak boven zijn hoofd en te eten. Iedereen heeft mogelijkheden op goede scholing. We hebben de beste gezondheidszorg van Europa. En de NS zorgde er in 2018 voor dat 92,6% van alle treinen op tijd zijn bestemming bereikte. En toch is het niet goed genoeg en zijn wij als volk ontevreden over de meest uiteenlopende onderwerpen waar gewoonlijk met veel kritiek, sarcasme en cynisme over gepraat wordt. En dat raakt mij merk ik.

Ik ben net zo’n negatieve zeikerd als iedereen

Waarom boeit het mij wat als de rest van Nederland er een volkssport van maakt om overal over te lopen zeiken en kankeren? Omdat ik natuurlijk precies hetzelfde doe. Diep van binnen ben ik net zo’n negatieve zeikerd als iedereen, alleen uit ik het niet verbaal of online. In plaats daarvan ga ik mij lopen irriteren aan anderen die dat wel doen, alsof ik maar een haar beter ben dan zij. Ik ben een moraalridder die in werkelijkheid precies dezelfde denkbeelden heeft als degenen die ik bekritiseer (dat hebben alle moraalridders overigens :-)), haha. Wat een grap.

Al het negatieve gezeik over de maatschappij en andere mensen is natuurlijk een uiting van mijn eigen innerlijke ontevredenheid en niet goed genoeg zijn. Lopen zeiken, kankeren, zaniken, mopperen en zeuren over anderen is het afweermechanisme ‘valse macht’ dat voortkomt uit mijn eigen bittere onvrede en ongenoegen over mijzelf → het is een gedragspatroon waarmee ik mijn eigen verbitterde zelfbeeld in stand houd, waarbij ik geloof dat het aan alles en iedereen ligt, behalve aan mijzelf (= externe attributie), haha. Het is echt hilarisch.

Dus ja, ik doe precies hetzelfde als diegenen die mij raken en waar ik mij aan irriteer. Ik ben ook ontevreden en geloof dat het allemaal niet goed genoeg is in Nederland → ik projecteer mijn eigen innerlijke ontevredenheid en niet goed genoeg zijn ‘naar buiten’ toe → de oordelen die ik over mijzelf heb worden weerspiegeld door ‘de buitenwereld’ die ik waarneem en waar ik kritiek op heb. De oordelen en kritiek op ‘de buitenwereld’ = de oordelen en kritiek op mijzelf (= ‘binnenwereld’) → twee kanten van dezelfde medaille. ~ lzv