Wie ben ik? → het enige juiste antwoord is: ‘ik weet het niet’

Leestijd: 2 minuten

15:30 – Wie ben ik? Wie ben ik? Wie ben ik in godsnaam? Een simpele vraag met een ogenschijnlijk simpel antwoord, maar niets is minder waar. Ik bedacht me zojuist op de fiets dat ik jarenlang een ontkennend antwoord gaf op de vraag ‘wie ben ik?’ zonder dat ik werkelijk de ideeën, concepten en overtuigingen waar ik in geloofde onderzocht. Ik ‘inner-wist’ bijvoorbeeld dat ik niet mijn lichaam en gedachten was en dus herhaalde ik vaak tegen mijzelf ‘ik ben niet mijn lichaam’ of ‘ik ben niet mijn gedachten’, achteraf gezien goed bedoeld maar ik schoot er weinig mee op. Ik probeerde als het ware mijn identificaties met het lichaam en gedachten te ontkennen, waarmee ik ze waarschijnlijk alleen maar van nieuwe energie voorzag en sterker maakte. Ironisch.

Ik kan mij dus bewust zijn dat ik iets niet ben, maar door het simpelweg te ontkennen laat ik mijn gehechtheid eraan niet los. Ontkennen dat ik mijn lichaam of mijn gedachten ben lijkt een goede stap in de richting naar mijn ware natuur, maar vanuit het absolute perspectief maakt het geen zak uit. Een identificatie is een identificatie (= het ego), of deze nu positief of negatief is maakt geen verschil.

Wat je ook veel tegenkomt is dat mensen zeggen ‘ik ben Bewustzijn’, wat ook een domme uitspraak is. Ik snap dat het goed bedoeld is en dat mensen een stap in bewustzijn hebben gemaakt, maar je kan natuurlijk nooit zeggen ‘ik ben Bewustzijn’.  Het is namelijk het ego dat zegt dat het Bewustzijn is, haha. Bewustzijn zelf heeft geen eigenschappen, kenmerken, vorm, etc. Er is letterlijk niets over Bewustzijn te zeggen. Zelfs de naam of het label Bewustzijn slaat nergens op, alleen vanuit het egoperspectief heeft het waarde en betekenis.

Uiteindelijk kan ik in theorie bij alle concepten, ideeën en overtuigingen bewijzen dat ik die niet ben door goed zelfonderzoek te doen. Maar een antwoord krijgen op de vraag ‘wie ben ik?’ is niet mogelijk. Uiteindelijk kan ik niet bewijzen dat ik wel besta, maar dat ik niet besta kan ik ook niet bewijzen. Er is simpelweg geen antwoord mogelijk. Het enige dat ik kan zeggen aan het einde van mijn proces: wie ben ik? Ik weet het niet. ~ lzv