Inleidende lezing over Transcendente Meditatie + hoe doe je dat?

Leestijd: 2 minuten

20:00 – Vanmiddag ben ik naar een inleidende lezing geweest over transcendente meditatie (TM). Ik was op dit spoor gekomen via het boek ‘Aanvaring met het oneindige’ van Suzanne Segal, waarin zij wat ervaringen beschrijft over haar deelname aan de lerarenopleiding voor TM. Wat zij beschrijft in het boek over de organisatie zelf is dat deze sterk hiërarchisch gestructureerd is en neigt naar een sekte/cult als je langer deelneemt aan de verschillende cursussen. Op Internet staan ook diverse artikelen waarin een soortgelijk beeld wordt geschetst.

De reden waarom ik naar deze inleidende lezing over transcendente meditatie ben gegaan, is om te ontdekken of deze meditatietechniek mij wellicht verder zou helpen in het loslaten van het ego. En om eerlijk te zijn ben ik daar na een sessie van 1,5 uur nog steeds niet achter – het is allemaal erg geheimzinnig. Wat ik overal lees is dat de TM wezenlijk verschilt van andere meditatie technieken en ik was gewoon nieuwsgierig of dat inderdaad klopt en waarin TM dan precies verschilt.

De man die de inleidende lezing over transcendente meditatie gaf kwam op mij over als iemand die niet echt in tune was met zichzelf. Ik vond hem heel onrustig en hij bleef ons maar met een enorme hoeveelheid informatie bestoken over waarom TM zo fantastisch en goed is. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken blijkt overigens dat TM enorm voordelig is voor je lichaam, geest en gedrag. Dus dat klopt waarschijnlijk wel, maar desondanks voelde de manier van communiceren opdringerig en alwetend. Alsof de TM beweging de waarheid in petto heeft.

Ondanks dat ik geen meditatie-expert ben – ik mediteer pas een jaar, heb ik wel flink wat overtuigingen, concepten en ideeën doorzien. Het was dan ook verbijsterend om te zien en horen welke spirituele termen en begrippen de man van het TM centrum allemaal mee strooide, alsof hij werkelijk wist waar hij het over had. Het ene was nog mooier dan het andere, wat uiteindelijk natuurlijk alleen maar egorommel en leugens zijn, waarmee hij mij en de andere aanwezigen wilde overhalen om deel te nemen en de cursusbijdrage over te maken.

Ik heb besloten om in ieder geval mij niet aan te melden om puur en alleen de transcendente meditatie techniek te leren. Eens kijken of ik op Internet wat video’s erover kan vinden hoe het precies werkt, want zelf beweert de TM organisatie dat de TM techniek alleen geleerd kan worden door 1-op-1 begeleiding van een ervaren TM leraar. Er hangt veel geheimzinnigheid en mysterie rondom de hele TM beweging als je het mij vraagt.

Transcendente meditatie – hoe doe je dat?

Hieronder een goede video over hoe je transcendente meditatie doet die ik op YouTube heb gevonden. Vooral hoe deze Brit aankijkt tegen organisaties als TM en instituties in het algemeen spreekt mij erg aan, en bevestigt mijn vermoeden over de TM organisatie. Er is geen enkele reden om voor deze meditatietechniek te betalen in ieder geval. Stelt niets voor 🙂

En hierbij nog een aantal TM mantra’s (non-woorden) die je kunt gebruiken tijdens je meditatie. ~ lzv