‘Je hebt altijd een keuze’ is de grootste onzin ever

Leestijd: 2 minuten

10:30 – ‘Je hebt altijd een keuze’ wordt vaak gezegd, maar is dit ook waar? Duidelijk niet. De egostructuur of de structuur van het denken bestaat louter uit identificaties met talloze overtuigingen, ideeën en concepten, die allemaal strijden om voorrang in het bewustzijn en zich manifesteren in gedachten en gedachtepatronen. Zolang je je niet bewust bent dat je niet het ego/het denken bent, ben je overgeleverd aan de grillen van het ego/het denken. Je zit in ieder geval totdat je volwassen bent – en zelf hebt leren nadenken – vastgesnoerd voor een leuk, vervelend of ronduit verschrikkelijk ritje, tenzij je bewuste ouders hebt die je deze belangrijke dingen leren. Maar dat is eerder uitzondering dan regel natuurlijk 🙂

Vanaf het moment dat we hebben leren nadenken, hebben we in theorie de mogelijkheid om dat wat we geloven en de beelden die we waarnemen te onderzoeken op waarheid, waarna er in de praktijk werkelijk iets te kiezen valt: het volgen van de op angst gebaseerde gedachtepatronen van het ego/het denken, óf het volgen van het op Liefde gebaseerde ‘inner-weten’ van het Geheel.

Zolang je je niet bewust bent van wat je gelooft, kies je automatisch én onbewust voor wat je gelooft dat jou – direct of indirect – het meeste ‘oplevert’. Je bent letterlijk overgeleverd aan de grillen van het ego/het denken met een heleboel pijn en lijden tot gevolg.

Het lastige is dat effectief zelfonderzoek best lastig is, omdat je moet leren het denken tegen het denken te gebruiken. Een vaardigheid die ons niet is geleerd op de middelbare school of universiteit → we hebben alleen maar geleerd om ons ‘naar buiten’ te richten op onze geprojecteerde werkelijkheid. In mijn geval heeft het 35 jaar en 7 maanden geduurd voordat ik werkelijk effectief zelfonderzoek kon uitvoeren. Tot die tijd zat ik compleet vast in een zelfgecreëerde nachtmerrie. ‘Je hebt altijd wat te kiezen’ is dan ook echt de grootste onzin ever. ~ lzv