De emotionele blokkade half doorzien betekent haar helemaal niet doorzien

Leestijd: 2 minuten

21:00 – Ik ervaar al sinds mijn tienertijd een gigantische algehele emotionele blokkade, waardoor ik weinig tot geen emoties, gevoelens en energiestromen in mijn lichaam toelaat, omdat ze (kunnen) leiden tot ongewenst (spontaan) gedrag en handelen geloof ik. Het is een hardnekkige blokkade omdat er verschillende controlemechanismen tegelijkertijd actief zijn om de emoties, gevoelens en energiestromen te volgen, controleren en blokkeren. Om daarna nog een extra slot op de deur te doen. Op het moment dat ik in de ‘valse hoop’ schiet of in een situatie terechtkom waarin ik teruggrijp naar mijn oude negatieve zelfbeeld, dan is de algehele emotionele blokkade ook direct weer helemaal actief. En ik vind het verschrikkelijk moeilijk om hem daarna weer te doorzien.

Ik heb een aantal geheugensteuntjes opgeschreven die mij bij een actieve algehele emotionele blokkade kunnen helpen de blokkade te doorzien:

  • Er is hiernu geen reden/oorzaak waarom ik niet zou kunnen voelen.
  • Er is hiernu geen reden/oorzaak voor de lichamelijke spanning die ik ervaar.
  • Focussen, fixeren en staren op geprojecteerde buitenwereld = geprojecteerde binnenwereld afwijzen en blokkeren = emoties, gevoelens en energiestromen afwijzen en blokkeren.
  • Bewust zijn, volgen, nadenken, dingen afvragen over emoties, gevoelens en energiestromen betekent deze controleren en blokkeren.
  • Lichamelijke spanning proberen op te lossen maakt de spanning alleen maar erger.
  • Emoties, gevoelens en energiestromen dienen te worden toegelaten vanuit ‘niet-doen’.

Ik voel mij eigenlijk erg onmachtig en tegelijkertijd een beetje dom, omdat ik enerzijds donders goed weet dat de emotionele blokkade een illusie is, maar dat ik tegelijkertijd niet in staat ben om de verzonnen controlemechanismen te doorzien. Hoe meer geheugensteuntjes ik voor mijzelf verzin, des te meer ik vasthoud aan de emotionele blokkade en deze dus in stand houd. Het is een alles of niets verhaal (net zoals bij het loslaten van het pijnlichaam): of ik doorzie de emotionele blokkade of niet. Half doorzien betekent haar helemaal niet doorzien. ~ lzv