Emotionele zekerheid is een illusie

Leestijd: 2 minuten

15:30 – Vanmiddag ben ik naar een tuincentrum in de buurt geweest om mijzelf voor te stellen en te kijken of ik daar wellicht werkervaring op zou kunnen doen. De bedrijfsleider vertelde dat hij meer ervaring heeft met WA-jongers en het re-integreren van mensen in de maatschappij. Niet dat ik per se op zoek ben naar re-integratie in de maatschappij, haha, maar ik vond het wel fijn om te horen dat het een sociaal bedrijf is die ervaring heeft met de kwetsbaarste groepen in de samenleving. Daar val ik ook onder geloof ik, hihi. Hij zou het overleggen en er uiterlijk volgende week op terug komen. Ik ben benieuwd 🙂

Op de terugweg betrapte ik mijzelf erop dat ik over mijn werkende toekomst aan het nadenken was; ik merkte dat ik zekerheid wilde hebben in de vorm van een vaste baan, zodat ik weet waar ik aan toe ben. Blijkbaar geloof ik dat ik gelukkig ben als ik een vaste baan heb, want dan ervaar ik geen emotionele onzekerheid meer.

Het bizarre is dat ik eigenlijk (nog) helemaal niet weet of ik werken bij een tuincentrum wel echt leuk vind, en dat ik er achteraf gezien een geromantiseerd beeld had van het werken met bloemen en planten. Ik heb werkelijk geen idee en zal het dus eerst in de praktijk moeten ervaren. Wat ik in ieder geval wel weet is dat ik nooit meer achter een bureau wil zitten met TL-verlichting boven mijn hoofd en een zoemende airco op de achtergrond, haha. Verschrikkelijk.

Het ego/het denken streeft naar emotionele zekerheid

Controle willen hebben over het Leven = emotionele zekerheid willen hebben = emoties en gevoelens willen controleren = emoties en gevoelens blokkeren.

Het ego/het denken gelooft dat er een bepaalde combinatie van omstandigheden in de verschillende delen van mijn leven bestaat die emotionele zekerheid oplevert. Als het ego/het denken die combinatie heeft gevonden en deze omstandigheden in stand weet te houden, dan gelooft het ego/het denken dat het gelukkig is → idee van geluk en gelukkig zijn nastreven. De waarheid is dat de aard van het Leven (en dus de realiteit) verandering is; alles is constant aan verandering onderhevig en alles verschijnt Ên verdwijnt telkens in en uit het bestaan. Een idee van geluk en gelukkig nastreven is mogelijk, maar kan onmogelijk bereikt worden door het ego/het denken. Emotionele zekerheid is een illusie. ~ lzv