Ik ervaar angst om te falen in dingen niet weten

Leestijd: 4 minuten

21:00 – Ik was me al langer bewust van het feit dat ik angst om te falen heb in spontaan handelen en het maken van keuzes. Vandaag ben ik er achter gekomen dat ik ook een enorme angst heb om te falen als het gaat om dingen ‘behoren’ te weten op werkgebied. En dit komt echt als een enorme verrassing en heb ik nooit eerder bij stil gestaan.

De vriend van mijn zusje is een intelligente man die op zakelijk gebied erg slim te werk gaat. Niet dat je voor hem moet oppassen omdat hij oneerlijk is en hij je gaat oplichten, nee, hij zorgt enorm goed voor zichzelf in zakelijke besprekingen en heeft enorm veel zelfvertrouwen en geloof in zichzelf. Bewonderenswaardig vind ik dat. Onlangs zei hij tegen mij “brutalen hebben de halve wereld’, oftewel als je durft te zeggen wat je wilt/denkt, dan krijg je het meestal ook voor elkaar. En dat betekent risico’s nemen, en dat is nou net iets waar ik niet in uitblink en mijn ego/denken van gruwelt.

Ik heb mijzelf goed verkocht met ontbrekende kennis

Desalniettemin heb ik gisteren wel de lokale Intratuin gebeld en gesproken met de bedrijfsleidster en een goed woordje voor mijzelf gedaan om daar werkervaring op te mogen doen. Toen ze vroeg of ik een gerelateerde opleiding heb, zei ik nee, maar dat ik wel een intelligente man ben die goed kan leren als zeg ik het zelf. Daar moest ze om lachen. Ook vertelde ik haar dat ik over ruimte plantenkennis beschik en hoe je bijvoorbeeld verschillende soorten grond kunt verbeteren. Het is waar dat ik wel wat plantenkennis heb, maar als ik zou worden overhoord op verschillende kenmerken van planten en bv de Latijnse namen, dan val ik waarschijnlijk door de mand, haha. Dit was voor mij eigenlijk de eerste keer dat ik mijn eigen kennis een beetje overdreef. Naderhand merkte ik op dat ik daar toch last van had, omdat het ego/het denken zich zorgen begon te maken over wat ik tegen de bedrijfsleidster gezegd had.

Een paar uur later kreeg ik een appje van een vriendin van mijn zusje die vroeg of ik ervaring heb met zoekmachine optimalisatie en adverteren op Facebook en Instagram. Met zoekmachine optimalisatie heb ik echt enorm veel ervaring, maar met effectief adverteren op Facebook en Instagram een stuk minder. Ook in deze situatie heb ik mijzelf goed gepresenteerd en aangegeven dat ik haar en haar vriend wil helpen. We hebben morgenavond een gesprek via Skype gepland om te kijken of we kunnen samenwerken. Nog meer dan in de situatie met Intratuin, schoot ik compleet door in de ‘valse hoop’ op zoek naar interessante informatie over adverteren op Facebook en Instagram. Het overviel me compleet en ik kon er op dat moment gewoon niet uitkomen, waardoor zich in korte tijd enorm veel stress en spanning in mijn lichaam opbouwde. Ik heb er op dit moment nog steeds last van 🙁

Ik identificeer mij ontzettend met mijn ingebeelde kennis

Vandaag kwam ik er achter dat ik dus ook een enorme angst heb om te falen als het gaat om dingen weten. Ik ben doodsbang dat ik morgenavond tijdens het Skype gesprek door de mand val, als ik bijvoorbeeld geen goed advies kan geven op het gebied van adverteren op Facebook en Instagram. Ik ben erachter gekomen dat ik mij ontzettend identificeer met mijn ingebeelde kennis, en dat alles dat ik hiernu niet weet en waar ik niet bekend mee ben door het ego/het denken als een gigantisch risico wordt gezien om te falen. Het ego/het denken is extreem bang dat mijn werkelijke ‘ik’ aan de oppervlakte komt als ik op mijn bek ga:

  • Ik kan niks.
  • Ik ben fout, slecht en lelijk.
  • Ik ben niet goed genoeg.
  • Ik ben waardeloos → ik heb geen eigenwaarde.
  • Ik doe altijd alles fout en nooit wat goed.
  • Ik heb onvoldoende kennis.
  • Anderen kunnen alles beter.

Allemaal ‘primaire afweer’ overtuigingen die voor een groot gedeelte van mijn negatieve zelfbeeld vormen. En door in de extreme ‘valse hoop’ te schieten, bevestig, versterk, creëer en ervaar ik hiernu alleen maar dat complete negatieve zelfbeeld plus een heleboel pijn en lijden.

Aan de andere kant verbaast het mij niet dat ik ook bang ben om te falen als het gaat om ontbrekende kennis in het contact met anderen. Op de basisschool was ik de beste van mijn klas en op het VWO een gemiddelde leerling, waardoor ik mijn intelligentie en de daaruit voortvloeiende kennis altijd als afweer- en verdedigingsmechanisme heb gebruikt in het contact met anderen in de buitenwereld. Het is nu de tijd om die sterke identificatie met mijn ingebeelde kennis door te snijden en los te laten. Al kan ik me voorstellen dat dat geen makkelijk klusje wordt na 30 jaar eraan vast te hebben geklampt, haha.

Vijf inzichten over het ego dat bang is om te falen

Tenslotte nog een aantal inzichten die ik vandaag over het angstige ego heb opgedaan:

1) Ik geloof dat ik waardeloos ben en door zoveel mogelijk te doen voor anderen, probeer ik mijn denkbeeldige eigenwaarde te verhogen. Dit ‘valse hoop’ gedrag werkt natuurlijk compleet averechts, omdat het enige wat ik hiernu bevestig, versterk, creëer en ervaar is dat ik waardeloos ben en – met dit ‘valse hoop’ gedrag – ook altijd zal blijven.

2) Het ego/het denken zoekt constant naar redenen en bewijs waarom ik iets niet zou kunnen of waarom het slecht af zou lopen. Het ego/het denken grijpt werkelijk alle ingebeelde argumenten aan om zijn eigen negatieve geprojecteerde zelfbeeld in stand te houden → het ego/het denken probeert zichzelf in stand houden.

3) De onzekerheid van het onbekende is iets dat buiten het kader van het ego/het denken ligt; het kan er letterlijk niets over weten en daarom gruwelt het ervan. Het ego/het denken probeert daarom hiernu alle ingebeelde, geprojecteerde horrorscenario’s te vermijden of te voorkomen door erop te anticiperen → kennis zoeken op Internet en in boeken.

4) Het ego/het denken wil altijd de beste zijn (omdat het gelooft dat het ontzettend slecht en waardeloos is) en kijkt alleen naar anderen die betere vaardigheden en kennis hebben dan hij. Mocht het ego/het denken die vinden, dan is dat het bewijs dat het zelf niet goed genoeg is, niks kan en waardeloos is. Het ego/het denken ‘vergeet’ voor het gemak te kijken naar alle anderen die mindere vaardigheden en kennis hebben dan hij. Verbijsterend om te zien en te ervaren hoe ik mijn eigen negatieve zelfbeeld in stand houd.

5) Het geloof in eigen kunnen (= vertrouwen op mijzelf) heeft niets te maken met dingen niet weten hiernu of ontbrekende kennis om iets te kunnen realiseren. Dingen die ik niet weet of kennis die ontbreekt kan ik op mijn dooie gemak op- en uitzoeken. Het geloof in eigen kunnen betekent vertrouwen op mijzelf als Geheel en het onbekende durven omarmen, ‘inner-wetend’ dat ik iets tot een goed einde kan brengen. ~ lzv