Ik moet verder, maar het lukt niet → ik ben gefrustreerd

Leestijd: 2 minuten

22:30 – Ik ben gefrustreerd over dat het mij hiernu niet lukt om verder te komen, dat het mij hiernu niet lukt om een nieuwe vraag/stelling te verzinnen → ik heb blijkbaar onbewust als doel een nieuwe vraag/stelling verzinnen, maar de realiteit is dat er geen nieuwe vraag/stelling verschijnt. De realiteit is dat ik niet verder lijk te komen afgezet tegen mijn eigen denkbeeldige achtergrond van vooruitgaan vs stilstaan.

Ik ben gefrustreerd dat het mij hiernu niet lukt → ik ben gefrustreerd, omdat ik lijk te gaan falen (en dat wil ik niet). Het ego/het denken is gefrustreerd over zijn eigen kunnen, over wat het zelf voortbrengt.

Ik heb blijkbaar nog steeds een eigen agenda wat betreft vooruitgang en productiviteit. En als ik niet voldoende vooruitgang boek of onvoldoende productief ben wat betreft Zelfonderzoek en het opdoen van inzichten, dan reken ik mijzelf daarop af → dan veroordeel en haat ik mijzelf daarom.

Ik heb helemaal niets te willen

De frustratie zit hem in het feit dat ik eigenlijk helemaal niets te willen heb. Ik heb al enorm veel losgelaten, maar op het Pad naar ‘Verlichting’ word ik ook steeds vaker geconfronteerd met het feit dat ik niets te willen heb. De scheppingskracht die ik lijk te hebben is ingebeeld en bovendien heel erg beperkt. Uiteindelijk bepaal ik helemaal niets en dat vind ik gewoon ontzettend moeilijk om te accepteren. Hoe gemotiveerd en gedisciplineerd ik ook ben om ‘Verlichting’ te bereiken, zolang ik mij niet overgeef aan het Leven zelf is mijn missie gedoemd te mislukken. En dat is ontzettend moeilijk te verkroppen merk ik.

Efficiënt en effectief werken binnen de eenheid van het Geheel

Bekeken vanuit het absolute perspectief van het Geheel bestaat er niets zoiets als tijd, productiviteit en vooruitgang. Deze concepten hebben alleen werkelijkheidswaarde binnen de dualiteit van het denken en binnen de eenheid van het Geheel is er geen ruimte voor. Een tijdje geleden besefte ik mij wat twee belangrijke kenmerken van een effectieve houding voor Zelfonderzoek zijn: ontspannen en gemakkelijk werken. Zodra ik mij inspan saboteer ik het proces en sla ik de plank altijd mis. Efficiënt en effectief werken binnen de eenheid van het Geheel wordt bereikt vanuit ontspanning, gemak en moeiteloosheid. En laat dit nou net haaks staan op de logica van het denken, haha. Het ego gruwelt er dan ook van. ~ lzv