Wat betekent ‘iets’ geloven? En wat houdt het in de praktijk in?

Leestijd: 2 minuten

20:30 – Een aantal interesse inzichten die ik vandaag heb opgedaan over wat ‘iets’ geloven betekent en in de praktijk inhoudt:

Ik geloof én ervaar altijd beide kanten van een tegengesteld paar.

Om te iets te kunnen geloven moet ik één kant van de tegenstelling vergeten of bewust onbewust van worden, en vervolgens blijven zoeken naar én emotioneel investeren in bewijs/argumenten om de andere kant van de tegenstelling te kunnen blijven geloven en ervaren.

Om iets te kunnen geloven moet ik onbewust worden van tegengesteld bewijs/ argumenten → ik moet mijzelf aanleren het tegengestelde bewijs niet te zien → ik moet bewust vergeten dat ik tegengesteld bewijs/argumenten waarneem of heb waargenomen.

Geloven creëert een ingebeeld gevoel van emotionele zekerheid, emotionele veiligheid en de ervaring + illusie van controle → het ingebeelde gevoel en de ingebeelde ervaring dat ik iets kan veranderen en oplossen.

Ik geloof het sterkst in de dingen die iets over mij of mijn gedrag en handelen lijken te zeggen, ook al geloof ik altijd in beide kanten van een tegenstelling.

Hoe sterker ik in iets geloof, des te meer ben ik eraan gehecht en des te sterker de samenhangende emotionele ervaring.

Hoe sterker ik in iets geloof, des te meer ik geloof dat iets waar is onder bepaalde omstandigheden of van toepassing is op mij.

Binnen de eenheid van het Geheel is geloven onmogelijk, omdat er onmogelijk tweeheid gecreëerd kan worden vanuit gerealiseerde eenheid → ik kan niet in een staat waarin ik de waarheid realiseer weer terugvallen in een staat van geloven en onbewust zijn.

Geloven van de relatieve waarheid en consensuele werkelijkheid versus het accepteren en realiseren van de waarheid en de ultieme realiteit.

Geloven = het creëren én ervaren van illusies = mijzelf (tegen beter weten in) voor de gek houden.

Geloven is het vrijwillig en welbewust accepteren wat de meerderheid van een groep voor ‘waar’ aanhoudt en door laat gaan. ~ lzv