Een eerste ontmoeting met de gevangen levensenergie

Leestijd: 2 minuten

16:30 – Ik heb al eerder geschreven dat ik in een staat van onbeweeglijkheid, ‘bevriezing’ en dissociatie lijk te verkeren. Van buitenaf gezien lijken ik en het lichaam compleet normaal te functioneren, maar van binnen sta ik als het ware stil. Ik ervaar mijzelf op emotioneel, fysiek en energetisch niveau als vast, rigide en moeilijk beweeglijk. Toen ik vanochtend in bed langzaam wakker werd kwam ik opeens in contact met een levendige, opwindende levensenergie die ik angst zou kunnen noemen. Deze vorm van angst was compleet anders dan wat ik tot nu toe in mijn leven heb ervaren, omdat de energie sprankelde van levendigheid. De angsten die ik eerder in mijn leven heb ervaren voelden fysiek zwaar, belastend en verlammend.

Later in de ochtend dacht ik ineens aan het volgende citaat van Peter A. Levine uit het boek ‘De tijger ontwaakt: traumabehandeling met lichaamsgerichte therapie’ wat mijn ervaring met de levensenergie van vanochtend zou kunnen verklaren:

“Getraumatiseerde mensen kunnen de angst van hun ervaring niet overwinnen, omdat ze overweldigd blijven door de gebeurtenis, verslagen en doodsbang. Ze zijn gevangenen van hun eigen angst, niet in staat weer aan het leven deel te nemen.”

Ik heb sterk het vermoeden dat ik op dit moment in ‘bevroren’ angst ben gevangen, omdat ik – voor zover ik mij kan herinneren – de opgesloten levensenergie tijdens en na de traumatische gebeurtenis(sen) niet zelfstandig heb weten te ontladen en voltooien. Het verfrissende en sprankelende karakter van de energie die ik vanochtend voelde maken mij positief gestemd dat ik het contact met het emotionele en fysieke zelf kan herstellen, en zodoende mijn levendigheid en vitaliteit weer terug kan krijgen.

Het ego probeert de gevangen levensenergie te controleren

De andere kant van het verhaal is dat het ego/het denken constant van alles wil, waarmee het het proces van leren voelen en het ontladen van de gevangen levensenergie enorm tegenwerkt. Bijvoorbeeld:

  • Ik moet (iets) voelen = ‘valse hoop’ afweermechanisme.
  • Ik moet leren voelen = idem.
  • Ik moet angst voelen = idem.
  • Ik moet contact maken met de gevangen levensenergie = idem.

Het ego/het denken zit als een havik bovenop de energetische blokkades die ik in mijn lichaam voel – voornamelijk degene onder mijn navel – en houdt alles nauwlettend in de gaten. En dat terwijl ik nu door begin te krijgen dat ik langzaam en zacht contact dien te maken met de gevangen levensenergie van binnenuit het lichaam. Simpel gezegd, ik dien gewoon uit mijn hoofd te komen en mijn lichaam opnieuw te leren bewonen. Dat gaat met kleine stapjes vooruit merk ik. ~ lzv