‘De realiteit is…’ en ‘identificeren met’→ belangrijke oude inzichten #2

Leestijd: 2 minuten

Een aantal belangrijke oude inzichten – afkomstig uit dit online dagboek – die ik vandaag opnieuw heb vastgesteld en hier reproduceer en opschrijf:

  • De realiteit is: ‘alles is goed’ = ‘er is niets mis/verkeerd’ = ‘er is geen probleem’ = ‘ik heb geen vragen’ (omdat er geen onbegrip kan bestaan) = ‘ik heb geen antwoorden’ (omdat er niets te weten valt) = onvoorwaardelijke acceptatie van de ‘mijzelf’ als het Geheel/Bewustzijn = ‘ik accepteer hoe ik mij hiernu voel’ = ‘ik accepteer wie ‘ik’ ben en hoe ‘ik’ in elkaar zit’.
  • Een concept, idee, object of ‘iets’ kan alleen maar bestaan bij de gratie van het tegenovergestelde. Deze paren van tegenstellingen zijn altijd wederzijds afhankelijk van elkaar in hun bestaan. Bijvoorbeeld: leven-dood, perfect-imperfect, waardeloos-waardevol, slagen-falen, mooi-lelijk, goed voelen-slecht voelen, licht-duisternis, spanning-ontspanning, haat-liefde, aantrekking-afstoting, etc.
  • Een concept, idee, object of ‘iets’ kan alleen binnen de dualiteit van het ego bestaan op intellectueel niveau – daarbuiten heeft het geen enkele werkelijkheidswaarde → alles wat ik hiernu geloof heeft alleen werkelijkheids-waarde voor mij als persoon. Door de ervaring dat iedereen in meer of mindere mate hetzelfde gelooft – en elkaar daarin bevestigt – lijkt het alsof ‘dingen’ werkelijk buiten mij (als persoon) lijken te bestaan → elk geloof is een afweermechanisme om de realiteit te ontkennen dat er in werkelijkheid niets is/bestaat.
  • Bestempelen van ‘verschijningen’ binnen het Geheel/Bewustzijn PLUS mijzelf (als persoon) ermee identificeren (= erin geloven) creëert direct problemen en vragen: “Waarom… ?” “Hoe… ?” Hierbij is de veronderstelling van het ego dat er ook een antwoord op te vinden is, maar dat geldt natuurlijk alleen binnen de zelfverzonnen werkelijkheid van het ego zelf. En die is niet met absolute zekerheid te bewijzen, en daarmee pertinent onwaar en dus een leugen die ik mijzelf constant voorhoud.
  • Identificeren met een gedachte – in de vorm van een object, concept, idee of ‘iets’ = geloven = hiernu ervaring creëren van wat ik hiernu geloof PLUS samenhangende opgewekte emoties, gevoelens, spanning en/of stress voelen én ervaren waardoor het lijkt alsof wat ik geloof werkelijk binnen of buiten mij (als persoon) bestaat.

~ lzv