Oude onvervulde behoeften die ik alsnog probeer te bevredigen bij mijn date

Leestijd: 5 minuten

22:00 – Vandaag heb ik lekker buiten post bezorgd en de tijd gehad om de situatie met mijn date uit Amsterdam eens rustig te overdenken en te bekijken vanuit verschillende perspectieven. In wezen kan ik allerlei situaties uit mijn leven grondig onderzoeken, maar daten met een mogelijke partner en het wellicht aangaan van een liefdesrelatie met haar op termijn is natuurlijk het meest interessant omdat in dit contact alle oude onvervulde behoeften uit de kindertijd aan het licht komen. Anders gezegd, een man zal onbewust ALTIJD zijn moeder op een (mogelijke) partner projecteren en onbewust alsnog proberen die behoeften bij haar proberen te bevredigen die het in de kindertijd in meer of mindere mate heeft gemist. Voor een vrouw geldt natuurlijk precies het omgekeerde 😉

Een oude onvervulde behoefte betekent dat…

In het eerdere bericht ‘Oude onvervulde behoefte = oude overtuiging projectie in het hiernu’ heb ik geconcludeerd dat:

 • Elke oude onvervulde behoefte nooit meer te bevredigen is hiernu.
 • Elke oude onvervulde behoefte een illusie is; ik heb immers in voldoende mate gekregen wat ik nodig had, want ik leef (nog) en ben kerngezond.
 • Elke oude onvervulde behoefte creëer ik hiernu door te geloven dat ik hiernu iets nodig heb om mij erkend, gewaardeerd, goed, gelukkig, bevestigd, geliefd, etc. te voelen.
 • Elke oude onvervulde behoefte is gebaseerd op een overtuiging die ik geloof → ik geloof hiernu bijvoorbeeld de overtuiging ‘ik heb liefde nodig’ en creëer daarmee hiernu die ervaring en voel het tekort of gebrek aan liefde in mijzelf.
 • Elke oude onvervulde behoefte wordt (meestal) geprojecteerd op een (potentiële) liefdespartner die waarschijnlijk veel weg heeft van je ouder van het tegenovergestelde geslacht. Heel grappig is dat, haha.
 • Elke projectie van een oude onvervulde behoefte creëert afhankelijk richting een (potentiële) liefdespartner → hij/zij moet mij geven wat ik nodig heb, want anders ben ik NIET gelukkig, etc.
 • Elke oude onvervulde behoefte bestaat ALLEEN op intellectueel niveau en is onderdeel van het afweer- en controlemechanisme van het ego om a) te krijgen wat het gelooft nodig te hebben om zichzelf goed te voelen, en b) zichzelf als afgescheiden entiteit in stand te houden.
 • Het geloof in én handelen naar oude onvervulde behoeften resulteert in het afwijzen van de Liefde in mijzelf en ‘wat er uit mij wil komen’ richting een (potentiële) liefdespartner.
 • Tenslotte, het geloof in én handelen naar oude onvervulde behoeften resulteert in NIET accepteren hoe ik mij voel → het geloof in oude onvervulde behoeften is een afweermechanisme om NIET te hoeven voelen.

De belangrijkste oude onvervulde behoeften die ik in het contact met mijn date uit Amsterdam alsnog probeer te bevredigen zijn:

 1. Ik heb veel behoefte aan horen dat ze mij leuk, geweldig, fantastisch vindt; het liefst zou ik (= het ego) willen dat ze mij op een voetstuk plaatst en tegen mij opkijkt.
 2. Ik heb veel behoefte aan bevestiging en goedkeuring van haar (dat ik het als jongen goed doe) = projectie van mijn moeder op mijn date.
 3. Ik merk dat ik veel behoefte heb aan interesse in mij en dat als ik niet krijg en ervaar, mijn ego direct de conclusie trekt ‘ze wil mij niet’ en ‘ze houdt niet van mij’ (beiden vormen van ‘primaire afweer’).

Mocht jij – mijn date – dit lezen, neem het alsjeblieft allemaal niet te serieus, het is allemaal egorommel dat geen enkele werkelijkheidswaarde heeft buiten mijn eigen hersenpan 😉 Het is de Liefde die telt in het contact. En ik doe werkelijk alles wat er binnen mijn macht ligt om de manifestatie van de Liefde in mijzelf én in ons contact te vergroten. En dit bericht is daar een uitdrukking van dat ik met veel plezier heb geschreven 😀 😀 😀

Welke afweermechanismen herken ik in het contact met mijn date?

Begrijpen wat de PRI-theorie en aanverwante begrippen van Ingeborg Bosch werkelijk betekenen is stap 1. De volgende stap bestaat uit het bewustworden en herkennen van – in dit geval – de oude onvervulde behoeften die ik in het contact met mijn date uit Amsterdam alsnog probeer te bevredigen. Heel interessant natuurlijk 😉 Het doel is om de oude onvervulde behoeften als illusie en afweermechanisme te erkennen, en daarmee 1) de Liefde in mijzelf te accepteren, 2) te accepteren hoe ik mij voel én 3) te accepteren ‘wat er werkelijk uit mij wil komen’ richting mijn date (en daar natuurlijk ook naar handelen → haar mijn liefde, aandacht en waardering geven in allerlei vormen 😉

De verschillende afweermechanismen – ‘primaire afweer’, ‘valse hoop’ en ‘valse macht’ – die ik in het contact met mijn date herken en gebruik om alsnog mijn oude onvervulde behoeften te bevredigen zijn:

 • Ons contact is op dit moment nogal vriendschappelijk van aard, maar ze heeft wel duidelijk aangegeven dat ze nog een keer graag met mij op date wil. Ik merk dat ik op haar uitnodiging ga zitten wachten en mij NIET meer openstel voor andere dames en ervaringen die het leven mij biedt = ‘primaire afweer’ → ik geloof dat niemand anders mij wil → angst om de aandacht en interesse in mij als persoon kwijt te raken.
 • Zelfde verhaal = ‘primaire afweer’ → ik geloof dat ik een foute keuze kan maken → angst om te falen en na het daten met andere vrouwen achter te komen dat mijn date uit Amsterdam toch de allerleukste was en het beste bij mij past, maar dat mijn kans verkeken is.
 • Ik heb de neiging om mij te concentreren op de ’tekortkomingen’ van mijn date in ons contact = ‘valse macht’ → ik geloof dat er iets mis is met haar (en dat ze anders zou moeten zijn), maar dat is natuurlijk een dikke vette projectie van mijn eigen imperfecties en tekortkomingen, haha. Mijn date is namelijk goed zoals ze is; ik ben hier degene die NIET ziet wie zij werkelijk is – ik zie zelf trouwens ook niet wie ik werkelijk ben (net zoals alle andere wezens die geloven dat ze niet verlicht zijn hier op aarde), haha.

Tenslotte, wat ik (onbewust) met die verschillende afweermechanismen probeer te bereiken is alsnog mijn oude onvervulde behoeften bevredigen. Anders gezegd, ik probeer mijn emotionele energie via het contact met mijn date te manipuleren en te controleren, oftewel: ik probeer mijzelf indirect te manipuleren en te controleren, waarmee ik mijzelf (als ego/persoon) in stand probeer te houden en de angst voor de dood – er NIET meer te zijn – te verdringen én te ontkennen. Met als bijgevolg dat de Liefde in mijzelf geen kans krijgt om zichzelf te manifesteren.

Datingtips voor mijzelf

 • Laat mijn date op intellectueel niveau helemaal los → oftewel projecteer GEEN oude onvervulde behoeften (en dus mijn moeder meer op haar 😉 Dan accepteer ik hoe ik mij voel en dan weet ik op gevoelsniveau ook of ik nog zin heb om met haar af te spreken t.z.t.
 • Ik ben een vrij man en wil daten met een vrouw die mij oprecht beter wil leren kennen én het leuk vind om contact met mij te hebben als persoon. Op dit moment ervaar ik dat NIET altijd in het contact met mijn date uit Amsterdam, en daarom stel ik mij weer helemaal open voor andere vrouwen en de ervaringen die het leven wellicht de komende tijd aan mij biedt.
 • Erken op intellectueel, emotioneel, fysiek en spiritueel niveau hoe ik het contact met mijn date uit Amsterdam ervaar. Als ik dat voldoende leuk vind en daar ontwikkeling en groei in ervaar, dan wil ik haar graag beter leren kennen en kan ik op haar uitnodiging om nog een keer te daten ingaan. Zo niet, ook prima. Er zijn voldoende vrouwen op deze wereld die dan wellicht beter bij mij passen 🙂
 • Niemand is perfect; zij niet en ik al helemaal niet. Geef mijzelf en haar de tijd om elkaar beter te leren kennen en vertrouwen op te bouwen om onszelf richting elkaar stapje voor stapje verder te openen. Iedereen is namelijk gekwetst in het verleden door zijn/haar ouders en latere partners. Houd daar rekening mee!
 • Laat mijn gevoel voor haar bepalen waar ik behoefte aan heb richting haar. Als ik in contact wil zijn, dan ben ik in contact en geef ik mijn aandacht, liefde, waardering, interesse in haar onvoorwaardelijk. Als ik die behoefte NIET (meer) voel, handel er dan NIET meer naar → ik ben haar NIETS verschuldigd en heb haar NIET nodig om hiernu gelukkig te zijn.
 • Blijf mijzelf openen voor haar; blijf mijn liefde, aandacht en complimentjes onvoorwaardelijk geven, want ik heb NIETS nodig om hiernu gelukkig te zijn. Plus ik heb liefde, aandacht en complimentjes in overvloed, dus waarom zou ik haar daar geen plezier mee doen? Gewoon doen dus 🙂

~ lzv