‘Wat betekent doen?’ en ‘anders handelen’ → belangrijke oude inzichten #3

Leestijd: < 1 minuut

Nog een aantal belangrijke oude inzichten die ik vandaag opnieuw heb vastgesteld, reproduceer en hier opschrijf:

  • Doen = identificeren met een gedachte of gedachtepatroon en daarnaar handelen = geloven dat een gedachte of gedachtepatroon betekenis heeft en datgene proberen te bereiken of recht te zetten waarvan ik geloof dat ik dat nodig heb = proberen oude onvervulde behoeften te bevredigen via de afweren (= illusies) ‘primaire afweer’ en ‘valse hoop’ of ‘valse macht’.
  • Anders handelen kan alleen vanuit een nieuwe bewustzijnsstaat als gevolg van nieuwe inzichten waarmee ik voor mijzelf nieuwe keuzes creëer in situaties. En vervolgens anders kan handelen op basis van de nieuwe inzichten en mijn ‘intuïtieve weten’ in plaats van angst en geloven nodig te hebben. Anders kunnen handelen volgt automatisch uit goed zelfonderzoek.
  • Oorzaak/reden zoeken van angst = illusie = afweermechanisme om niet de werkelijke angst hiernu te hoeven voelen = afweermechanisme om de realiteit niet te accepteren hiernu. De werkelijke angst op het niveau ‘er is voelen’ is hiernu al aanwezig – in de vorm van een angst- en/of pijnlichaam – en wordt getriggerd in een situatie waarin ik mij bevind. Hierdoor lijkt de angst met de situatie te maken te hebben, maar dat is alleen maar een trigger en onderdeel van het niet willen accepteren hoe ik mij hiernu voel.

~ lzv