Wat betekent het toepassen van theorie op mijzelf? Wat houdt het in?

Leestijd: 2 minuten

23:00 – Ik kan honderden interessante boeken lezen met kennis over het ego en hoe ik delen ervan kan loslaten zonder ook zelf ooit maar een minideel van mijn eigen ego (= de persoon) los te laten. Ik vroeg mijzelf af wat nu van doorslaggevende betekenis is om een werkelijke verandering in mijzelf tot stand te brengen. Het antwoord: het toepassen van theorie op mijzelf is essentieel en doorslaggevend. Maar wat betekent het toepassen van theorie op mijzelf? Wat houdt het precies in?

Een mooi voorbeeld om ‘het toepassen van theorie op mijzelf’ uit te leggen is m.b.v. ‘Past Reality Integration’ (PRI) ontwikkeld door Ingeborg Bosch. Op basis van jarenlang onderzoek heeft zij vastgesteld wat de belangrijkste afweermechanismen van het ego zijn, namelijk: ‘primaire afweer’, ‘valse hoop’, ‘valse macht’ en ‘ontkenning van behoeften’. Alleen het lezen van haar boeken en de theorie over PRI heeft 0,0 effect op het veranderen van mijn innerlijke ervaring. Maar de volgende stappen van het toepassen van de PRI-theorie op mijzelf juist wel πŸ˜€

Stappenplan voor het toepassen van theorie op mijzelf

Het toepassen van theorie op mijzelf volgt in de praktijk telkens de volgende stappen:

 1. Lees de theorie.
 2. Probeer te begrijpen wat de schrijfster bedoelt met de woorden die zij gebruikt om haar theorie te beschrijven.
  • Veronderstel nooit dat ik begrijp Γ³f weet wat een schrijfster nou precies zegt of bedoelt met haar woorden.
  • Het is aan mijzelf om er – door middel van (zelf)onderzoek – achter te komen wat een schrijfster bedoelt met die woorden en hoe ze die gebruikt. Dat is namelijk voor iedereen weer anders, omdat iedereen in meer of mindere mate andere – of juist compleet verschillende – betekenissen aan woorden toekent (op basis van wat zij gelooft en haar ervaringen die haar hebben gevormd in het verleden).
 3. Herken en word bewust van de gedachten, gedachte- en gedragspatronen in mijzelf waar de woorden van de schrijfster naar wijzen.
 4. Wees eerlijk naar mijzelf over wat ik in mijzelf herken.
 5. Begrijpen van de theorie + herkennen waar de woorden van de schrijfster naar wijzen in mijzelf + verbanden leggen tussen waarom ik iets doe (= intentie) enΒ wat ik probeer te bereiken = een inzicht in gedrag, houding en/of innerlijke ervaring opdoen.
 6. Eerlijk zijn naar mijzelf + het toepassen van theorie op mijzelf leidt dus automatisch tot nieuwe inzichten.
 7. Nieuwe inzichten leiden tot de mogelijkheid om nieuwe keuzes te maken β†’ gedragsverandering β†’ loslaten van van oud gedrag en het opdoen van nieuwe (innerlijke) ervaringen.

~ lzv