Wat haat ik precies als ik het over ‘mijzelf’ heb? Wat bedoel ik daarmee?

Leestijd: 2 minuten

17:00 – Het vreemde is natuurlijk dat ik mijzelf ben en vervolgens geloof, ervaar, voel en uitspreek dat ik mijzelf haat. Alsof er twee zelven zijn/bestaan die ik ben, waarbij het ene zelf het andere haat, te lijf gaat en extreem veel geweld aandoet.

Het is natuurlijk ongelooflijk sneaky van het ego, want het gelooft dat het (al) zichzelf is, terwijl ik constant ervaar dat ik juist NIET mijzelf ben (ik ervaar constant stress, spanning, pijn als gevolg van de innerlijke machtsstrijd 😥 )

Een deel van het ego haat een ander deel van het ego, en het eerste deel claimt vervolgens dat het een verbeterde versie van zichzelf is – en heeft dus eigenlijk de ruimte/plek van het oorspronkelijke zelf ingenomen. Althans, daar lijkt het op 😉

Het eerste deel van het ego ziet zichzelf als ‘goed’ en ‘verbeterd’, terwijl het het tweede deel van het ego als ‘slecht’, ‘fout’ en ‘verkeerd’ bestempelt. Het eerste deel van het ego gelooft ten diepste dat ‘er wat mis en verkeerd is’ met het tweede deel van het ego (= ‘het oorspronkelijke zelf’). En dat rechtvaardigt zijn geloof om het tweede deel met alle geweld dat het in zich heeft te haten, geweld aan te doen en proberen te vernietigen (wat sowieso onmogelijk is).

 • Aan wie is het om te (ver)oordelen?
 • Kan iemand die zichzelf of een ander (= twee kanten van dezelfde medaille) zo extreem oordeelt, beschuldigt, veroordeelt, haat en probeert te vernietigen goed zijn? Op basis waarvan wel of niet?

De nieuwe ik-versie is ‘goed’ én ‘verbeterd’, en heeft de plek en volledige ruimte van de oude ik-versie ingenomen. De nieuwe ik-versie bestempelt, beoordeelt en veroordeelt de oude ik-versie als ‘fout’, ‘slecht’ en ‘verkeerd’.

‘Het nieuwe zelf’ oordeelt, veroordeelt en haat ‘het oude zelf’, waarmee ‘het nieuwe zelf’ zichzelf constant versterkt en in stand probeert te houden → haten en proberen te vernietigen is een vicieuze cirkel waar nooit een einde aankomt. Tenzij ik doorzie dat het onmogelijk is wat ik probeer te bereiken 😀

Terug naar de vraag: wat haat ik precies als ik het over ‘mijzelf’ heb?

Met ‘mijzelf’ bedoel ik waarschijnlijk de volgende dingen (ik weet het niet 100% zeker):

 • De manier waarop ik mijzelf laat zien aan/in de wereld.
 • De manier waarop ik mijzelf laat zien in het contact met anderen.
 • Wat ik ten diepste voel en de mogelijkheid om die gevoelens ook uit te drukken in gedrag.
 • De expressie van wat ik ergens van vind (mijn subjectieve mening).
 • De expressie of ik ergens voor óf tegen ben (waar ik dus voor sta; dit is sterker dan een mening).
 • De expressie van mijn humor en grappen richting én in het bijzin van anderen.
 • De beweging van levensenergie die vanuit mijn buik lijkt te beginnen naar buiten toe.
 • Het energetische zelf dat op buikniveau lijkt te bestaan (gokje).
 • De expressie van mijn vrolijkheid, levendigheid, gezelligheid, plezier, lol, humor richting en in het bijzijn van anderen.
 • De expressie van levensenergie in de vorm van veel praten.

Mijn voorlopige conclusie: ik vind het lastig om hiernu een eenduidig antwoord op de vraag te geven. Wellicht dat het helemaal niet zo belangrijk is als ik denk, maar voor nu lijkt dit mijn voorlopige antwoord te zijn:

“Een energetische kern die op buikniveau lijkt te bestaan van waaruit alle levensenergie in de vorm van gevoelens en uitdrukkingen zich lijken te manifesteren in/als lichamelijke expressies en gedrag.” ~ lzv