Zelfverbetering = zelfafwijzing

Leestijd: < 1 minuut

23:00 – Vanavond tijdens een bodybalance groepsles had ik een mooi inzicht 🙂 Ik bedacht me dat mijzelf (als persoon) oordelen, beoordelen en veroordelen zelf twee afweermechanismen zijn, namelijk:

  1. ‘Valse macht’ voor het constant beschuldigen, veroordelen en afwijzen van mijzelf.
  2. ‘Valse macht’ voor het constant proberen te veranderen van mijzelf.
  3. ‘Valse hoop’ voor geloven dat ik een ‘beter’ en ‘perfecter’ persoon kan worden, als ik maar bewuster word én meer inzicht krijg in mijn gedrag en mijn afweermechanismen.

De waarheid is dat ‘de afwijzer’, oftewel het ego = het intellect = de persoon, zichzelf constant probeert te verbeteren (vanuit angst) en daarmee de zelfafwijzing versterkt en in stand houdt. Hoe meer ik mijzelf probeer te ‘verbeteren’, des te minder ik mijzelf (als persoon) accepteer. En hoe meer ik ‘mijzelf’ als het Geheel/ Bewustzijn en ‘wat er uit mij wil komen’ afwijs en niet erken. ~ lzv