De angst voor de dood is de oorsprong van alle afweermechanismen

Leestijd: 2 minuten

15:00 – Op dit moment ervaar ik niet bewust dat ik bang ben voor de dood. Het verdringen van de angst voor de dood is dus onderdeel van de afweer om 1) deze niet te hoeven voelen en 2) tegelijkertijd te geloven dat ik hiermee de dood zelf – via de illusie van controle – uit de weg kan gaan → feitelijk zijn het twee kanten van dezelfde medaille bekeken vanuit het perspectief van het ego (= de afgescheiden persoon). Hieruit volgt:

  1. Angst voor de dood = oorsprong en oorzaak/reden van alle afweermechanismen en illusies.
  2. Illusie van controle = illusie van vrije wil → het ego gelooft dat het d.m.v. doen en handelen een doel kan bereiken of juist kan afwenden. En wat het ego koste wat kost wil vermijden is zijn eigen dood.

Op het reptielenbrein kan ik volledig vertrouwen

Het reptielenbrein zorgt voor primaire reacties en reflexen indien er werkelijk gevaar voor het fysieke lichaam aanwezig is of verschijnt. Op zo’n moment wordt de neocortex buitenspel gezet en reageert het reptielenbrein onmiddellijk en razendsnel, zodat er geen tijd verloren wordt met analyses maken, overdenken en conclusies trekken (precies datgene wat de neocortex nou eenmaal graag doet 😉 ).

Kortom, ik heb geen controle nodig om hiernu fysiek veilig te zijn en mijn eigen fysieke overleving te garanderen. Ik kan erop vertrouwen dat het reptielenbrein razendsnel in actie komt als er werkelijk fysiek gevaar optreedt en mijn fysieke overleving werkelijk op het spel staat. Bovendien (een extra voordeel bedenk ik me nu), als ik hiernu bewust aanwezig ben, dan kan ik automatisch verstandigere, adequatere en dus betere keuzes maken gegeven de situatie, gebeurtenis en/of omstandigheid waar ik mij op dat moment in bevind.

Dus: illusie van controle loslaten = alle mogelijke uitkomsten accepteren = geen voorwaarden meer stellen aan mijzelf, anderen, situaties, het leven, etc. = dat wat voorwaarden stelt loslaten = het ego, oftewel mijzelf als persoon loslaten = de angst voor de dood omarmen en de energie ‘angst’ accepteren, durven voelen Ên dus loslaten in mijzelf. ~ lzv