De weerstand tegen de angst om te sterven is gigantisch

Leestijd: 3 minuten

18:00 – Ik ervaar zo verschrikkelijk veel weerstand om te accepteren hoe ik mij voel. Ik had mij – in een eerder bericht – bedacht dat het voelen van de energie ‘angst’ geen probleem is. Althans, niet voor mijzelf als het Geheel-Bewustzijn, aangezien het altijd onvoorwaardelijk accepteert wat verschijnt binnen, als en aan bewustzijn. Het is zijn aard om zichzelf te accepteren.

Dus: de enige die de energie angst – ook wel doodsangst genoemd – niet wil accepteren is het ego. En ik geloof dat ik het ego ben, dus heb ik de ervaring dat ik de energie angst niet wil accepteren. En de reden waarom het ego de energie angst niet wil accepteren, is omdat het bang is volgens mij om helemaal alleen, zonder enige betekenis dood te gaan?

Volgens mij gebruikt het ego de energie angst om zijn eigen stervensproces ‘echt’ te laten lijken?

En volgens mij gebruikt het ego de energie angst ook als motivatie om tegen zijn eigen dood te blijven vechten?  Zo van: als ik (lees: het ego) de energie angst accepteert, dan heb ik geen controle en dus geen betekenis meer. Dus is de energie angst als verboden terrein verklaard door het ego en moet de angst koste wat kost bestreden worden. Ik twijfel overigens of deze lijn van redeneren wel helemaal klopt?

Om de energie angst op te laten lossen hoef ik – in principe – niets te doen

Om de energie angst, oftewel mijn angst, te kunnen voelen en te laten oplossen hoef ik in principe niets te doen. Immers, elke intentie om:

  • De energie angst te willen voelen…
  • De angst juist proberen te bereiken…
  • Het verschrikkelijk slechte gevoel dat ik hiernu heb proberen op te lossen…
  • Redenen te verzinnen waarom ik de angst hiernu nog niet voel…
  • Ervan weg proberen te vluchten (lees: in mijn hoofd gaan zitten)…
  • Bezig zijn met ‘wat er nog moet gebeuren vandaag’ (ik heb vanavond een workshop theatersport en morgen een sollicitatiegesprek)…
  • De illusie geloven dat ik hiernu nog een inzicht nodig heb om de energie angst te kunnen voelen…
  • De afweer geloven dat ik niet weet wat ik moet doen…

… is alleen maar afweer tegen het voelen van de energie angst in mijzelf. En daarmee weerstand tegen het oplossen van de angst en tegen het loslaten van – een gedeelte van – het ego (dat wat ik geloof te zijn hiernu). Zoals Edwin in het artikel ‘Angsten laten oplossen’ zo mooi beschrijft:

“Om mijn angst te doen verdwijnen hoef ik in principe niks te doen. Gewoon toelaten, observeren en weten dat het een illusie is en dat het geen invloed op mij kan hebben. Het is dus veilig om die angsten toe te laten en te observeren omdat de illusie vanzelf weer oplost.”

Tegelijkertijd constateert hij ook dat illusie van controle waarschijnlijk niet zomaar oplost. En dat ik actief elke keer mijn aandacht moet terugbrengen naar het hiernu:

“Ik heb op dit moment echter het gevoel dat de illusie van controle niet zomaar verdwijnt en dat ik daarvoor actief elke keer mijn bewustzijn moet terugbrengen naar het nu. Ook met behulp van meditatie als training en tijdens de dingen die ik doe in het dagelijks leven.”

Dus zijn conclusie is uiteindelijk:

“Waar angst-illusie vanzelf oplost door te observeren blijft de controle-illusie een actieve actie te vereisen door je bewustzijn terug te brengen naar het “nu”.
→ lukt beter, met beter concentratievermogen → meditatie.”

Aan de andere kant ervaar ikzelf nog heel veel weerstand tegen de energie angst – ook wel doodsangst genoemd – in mijzelf, wat zich uit in veel lichamelijke spanning, stress, lichamelijke samentrekking, lichte pijn en in mijn hoofd zitten. Ik zal dus nog verder moeten onderzoeken wat ik hiernu geloof waardoor ik mij zo sterk met het ego identificeer. Alleen een duidelijk onderscheid maken tussen het ego en mijzelf als het Geheel-Bewustzijn lijkt niet het remedie te zijn om de energie angst in mijzelf te kunnen voelen en te accepteren. Werk aan de winkel dus 🙂 ~ lzv