Geloven dat ik concepten niet meer geloof

Leestijd: 2 minuten

14:00 – Als ik wakker word in de ochtend, dan heb ik mij in mijn slaap vaak weer onbewust geïdentificeerd met het ego. Ik merk regelmatig in mijn slaap dat ik situaties in dromen aan het analyseren ben en probeer op te lossen. Als ik mij daar vervolgens half slapend bewust van word, dan probeer ik die gedachtepatronen te stoppen of te doorzien. Wat natuurlijk niet werkt en waardoor het maar door blijft gaan 😆 De enige manier om het patroon te doorbreken lijkt dan echt wakker worden en bewust worden van hiernu en waar ik ben. Dan moet ik dus echt uit mijn slaap komen en dat voelt niet altijd even prettig, zeker niet als ik net in een redelijke diepe slaap zit.

Mijzelf proberen te overtuigen dat ik concepten niet meer geloof

Ik heb gisteravond het woord ‘ingebeeld’ uit alle berichten die ik heb gepubliceerd in juli, augustus en september 2021 verwijderd. Vanochtend heb ik hetzelfde gedaan voor alle vijftien tags en daar verwijzingen voor aangemaakt in WordPress. Ik bedacht me namelijk dat het gebruik van het woordje ‘ingebeeld’ in berichten een afweermechanisme is, omdat:

  1. Ik probeer lezers van mijn berichten bewust te maken dat bijvoorbeeld alle doelen of problemen een illusie zijn. De waarheid is natuurlijk dat ze dat zelf moet onderzoeken voordat ze dat werkelijk begrijpen en volledig beseffen → daar hoef ik mijn ingebeelde publiek 😉 niet constant op te wijzen om proberen daar lof en waardering voor te krijgen (= ‘valse hoop’).
  2. Ten tweede realiseerde ik mij dat ik veel dingen in theorie wel begrijp, maar in de praktijk nog niet doorzie. Door het woordje ‘ingebeeld’ te plaatsen voor dingen die ik nog wel geloof (en dus ook naar handel) lijkt het alsof ik de ware betekenis van concepten als ‘probleem’, ‘doel’, ‘persoon’ en ‘behoefte’ wel begrijp, terwijl dat duidelijk nog niet het geval is → het ego houdt zichzelf voor de gek, en ik geloof dat ik het ego ben, dus wie houdt zich nou voor de gek? 😆
  3. Ten slotte, door concepten als ‘probleem’, ‘doel’, ‘persoon’ en ‘behoefte’ te combineren met het woordje ‘ingebeeld’ creëer ik een afstand tussen mijzelf en de concepten die ik nog geloof en waar ik dus nog betekenis aan toeken. Het lijkt erop dat het combineren van concepten met het woordje ‘ingebeeld’ een afweermechanisme is om te geloven dat ik die concepten niet meer geloof. Oftewel, het ego ontkent op deze manier de waarheid dat het nog wel in die concepten gelooft en er dus nog wel gehecht aan is. En zo probeer ik – aangezien ik geloof dat ik het ego ben – de illusie van controle in stand te houden. Bah.

~ lzv