Het verleden heeft geen betekenis buiten mijzelf als persoon

Leestijd: 2 minuten

21:30 – Afgelopen maandag kreeg ik het inzicht om onderscheid te maken tussen ‘het ego’ en ‘ik’ als het Geheel-Bewustzijn, waardoor ik ruimte creëerde tussen mij en het ego (= het verleden) in mijzelf. Het gevolg hiervan was dat de lichamelijke spanning en stress direct afnamen en ik levendige en intense angst in mijzelf kon voelen. Dat was de dag erna ook nog zo, maar sinds woensdag ben ik weer in mijn oude staat van ‘ik geloof dat ik het ego ben’ teruggevallen. Dit is wat er lijkt te gebeuren als ik in mijn oude staat terugval:

 1. Ik identificeer mij met het ego → ik geloof dat ik het ego ben.
 2. Ik voel mij geblokkeerd, gespannen, gestrest, onzeker, twijfelachtig, slecht en ongelukkig.
 3. Ik ken betekenis toe aan hoe ik mij voel en maak het daarmee persoonlijk → ik geloof dat het mij hiernu bepaalt:
  • Wie ik ben (slachtoffer van mijn eigen overtuigingen uit het verleden).
  • Hoe ik mij voel.
  • Wat ik wel of niet kan (doen).
  • Hoe mijn leven is.
  • En hoe ik mijn leven ervaar.

 4. Het ego bestempelt hoe het zich voelt als een probleem en gelooft dat het zelf de reden/oorzaak ervan is (wat feitelijk ook zo is). En probeert vervolgens het probleem van gespannen, gestrest, onzeker, twijfelend, ongemakkelijk, angstig, etc. voelen op te lossen, waarmee het deze staat én zichzelf in stand houdt → ik voel mij dus constant gespannen, onzeker, twijfelend, etc., omdat weer geloof dat ik het ego ben (heel frustrerend is dat).

De kunst is om te accepteren hoe ik mij voel – ook al geloof ik dat ik het ego ben – en mijzelf daar niet door te laten leiden door te handelen vanuit angst en het geloof dat ik wat nodig heb hiernu. Oftewel, handel vanuit Liefde en het ‘inner-weten’ wat ik ook wel het ‘intuïtieve weten’ noem.

Het verleden doet er niet toe hiernu

Wie ik geloof te zijn = het verleden → doet er niet toe hiernu = niet belangrijk hiernu = heeft geen waarde of betekenis buiten mijzelf als persoon → er is geen reden waarom ik iets niet aan zou kunnen of iets niet zou kunnen (doen) hiernu → in het bijzonder het angstlichaam loslaten hiernu = de waarheid aankunnen dat niets betekenis heeft en de realiteit is dat er niets absoluut bestaat (behalve de Eenheid, het Geheel of Bewustzijn). ~ lzv