Waarom onderscheid maken tussen ‘het ego’ en ‘ik’ als Bewustzijn

Leestijd: 2 minuten

18:00 – Ik maak in uitwerkingen en berichten die ik schrijf onderscheid tussen ik als persoon en ‘ik’ als het Geheel-Bewustzijn. Ik ervaar echter dat ik mij onbewust blijf identificeren met het ego, omdat ik geen duidelijk onderscheid maak tussen ‘het ego’ en ‘ik’ als het Geheel-Bewustzijn. Hierdoor houd ik de verwarrende situatie in stand dat ik constant geloof dat ik het ego ben. En vanuit die zelfafwijzing probeer ik zelfonderzoek te doen en identificaties op te sporen, vast te stellen en te doorzien, maar mijn ervaring is dat dat dus eigenlijk niet werkt als ik geen duidelijk onderscheid maken tussen de volgende systemen en concepten:

  • Het ego, oftewel het illusionaire of denkbeeldige afgescheiden zelf.
  • ‘Ik’ als het Geheel-Bewustzijn.
  • Gedachten die in bewustzijn verschijnen en beginnen met het woordje ‘ik’, zoals: ‘ik ben slecht’ of ‘ik heb hulp nodig’ of ‘ik kan het niet alleen’ of ‘ik moet vandaag…’, etc.

Identificeren met ik-gedachten en hoe dit te doorbreken

Zolang ik mij niet identificeer met een ik-gedachte die in bewustzijn verschijnt, ken ik mijzelf geen betekenis toe en heeft deze ik-gedachte dus ook geen betekenis.

Zodra ik mij wel identificeer met een ik-gedachte die in bewustzijn verschijnt, ken ik mijzelf wel betekenis toe en geloof, voel en ervaar ik mijzelf als een afgescheiden persoon (heel kort door de bocht gezegd). Anders gezegd, ik identificeer mij dan met het egomechanisme en geloof dat ik het ego ben. En daarmee wijs ik ‘mijzelf’ als het Geheel-Bewustzijn dus af.

Als ik dus oneindig ik-overtuigingen blijf onderzoeken m.b.v. de vier vragen van Byron Katie, dan blijf ik mij identificeren met het ego omdat ik geen duidelijk onderscheid maak tussen ‘ik’ of ‘mijzelf’ en het ego en zijn overtuigingen. Oftewel, ik houd een belangrijke identificatie met het ego in stand, waardoor ik minimale vooruitgang zal boeken.

Een goed voorbeeld van een onderscheid maken (in een uitwerking) is: ‘het ego vertrouwt mijn ‘intuïtieve weten’ niet’ i.p.v. ‘ik vertrouw mijn ‘intuïtieve weten’ niet’. Ik (als het Geheel-Bewustzijn) vertrouw mijn ‘intuïtieve weten’ van nature namelijk wel (het is immers mijn aard), maar omdat ik geen duidelijk onderscheid tussen het ego en ‘ik’ als het Geheel-Bewustzijn maak, geloof en ervaar ik dat ik het ego ben. En hierdoor geloof en ervaar ik dus ook constant dat ik mijn ‘intuïtieve weten’ niet vertrouw, terwijl ik weet dat dit niet waar en dus onzin is.

Onderscheid maken tussen ‘het ego’ en ‘ik’ is verwarrend

Ik merk tijdens het schrijven en uiteenzetten van het onderscheid tussen het ego, ik als het Geheel-Bewustzijn en ik-gedachten (waar ik mij wel of niet mee kan identificeren), dat ik het allemaal erg verwarrend vind. Het is in ieder geval wel een stap in de juiste richting, omdat ik natuurlijk niet alle overtuigingen die ik geloof kan onderzoeken. Dat zijn er in theorie oneindig veel en dat krijg ik in één mensenleven nooit voor elkaar. Vandaar dat het makkelijker en efficiënter is om een onderscheid te gaan maken op systeemniveau tussen het ego en ‘ik’ als het Geheel-Bewustzijn. Hopelijk werpt dit op (korte) termijn al zijn vruchten af 🙂 ~ lzv