De angst om te falen is dominant aanwezig bij het zoeken naar werk

Leestijd: 2 minuten

21:30 – Ik heb morgen mijn laatste werkdag bij mijn huidige werkgever en ik ben sinds twee weken druk in de weer op zoek naar een nieuwe baan. In dat proces kom ik ontzettend veel angsten, twijfels en onzekerheden van mijzelf tegen, wat natuurlijk allemaal illusies en afweren zijn die terug zijn te leiden tot de angst voor de dood → de angst om geen betekenis te hebben → de angst om er niet meer te zijn/bestaan.

Een aantal illusies en afweren die ik de laatste dagen tegen ben gekomen in mijzelf:

  • Ik ben bang dat ik de verkeerde keuze maak als ik ga werken voor bedrijf X → bang dat ik later geconfronteerd word dat met name de functie – en in mindere mate het bedrijf – toch niet bij mij past → angst om te falen → angst voor de dood.
  • Ik heb telefonisch aan de recruiter van bedrijf X verteld dat mijn ondergrens € 2.600,- aan salaris is. Ik veroordeel mijzelf hierom, omdat ik eigenlijk € 2.700,- had willen zeggen. Dat is namelijk het bedrag waarvoor ik het werk wil verrichten. Het ego gelooft ‘ik heb gefaald’ → het ego veroordeelt zichzelf als persoon (= ‘valse macht’ afweer) → angst om te falen → angst voor de dood.
  • Ik moet alles uit de onderhandelingen met bedrijf X halen, want anders heb ik gefaald (= ‘valse hoop’ afweer) → angst om te falen → angst voor de dood.

Alle afweren zijn bij mij terug te leiden tot de angst om te falen, welke weer terug is te leiden tot de angst voor de dood en de angst om geen betekenis te hebben. Ik vermoed dat andere mensen ook last hebben van faalangst, maar bij mij lijkt het echt zeer dominant aanwezig te zijn. Waarschijnlijk het gevolg van de aanwezigheid van een dominante moeder in mijn jeugd en de afwezigheid van mijn vader? Dat heeft er waarschijnlijk aan bijgedragen, maar dat is hiernu uiteraard niet belangrijk, omdat het een illusie is 😉 ~ lzv