Een collega verraden als afweer tegen de doodsangst

Leestijd: 2 minuten

21:30 – Ik heb spijt dat ik mijn collega vandaag heb verlinkt aan mijn teamleider. Ik merk dat ik er enorm veel last van heb, omdat ik een oordeel over zijn werkhouding heb geveld op basis van – in ieder geval vandaag – een verkeerde inschatting en analyse. En daar voel ik mij schuldig over richting mijn collega, omdat mijn teamleider wellicht een onderzoek gaat starten op basis van mijn melding en eerdere meldingen van andere collega’s.

Het ego heeft zelf achteraf vastgesteld dat het een verkeerde inschatting en analyse heeft gemaakt, en veroordeelt zichzelf daarom om. Het ego oordeelt dat het zelf ‘verkeerd’ is geweest en gelooft dat het zichzelf daarvoor moet straffen door zichzelf verantwoordelijk te houden voor de eventuele consequenties (bv. ontslag) die hieruit voortkomen. En dat drukt zwaar op mij merk ik.

Ik had gewoon mijn mond moeten houden en de situatie zelf met hem op moeten lossen. Feitelijk gebruik ik nu de macht van de teamleider om hem te straffen voor het feit dat hij niet aan mijn voorwaarden voldoet (lees: de voorwaarden van mijn ego voldoet). Ik merk, voel en ervaar dat ik het echt heel erg vind dat ik mijn collega heb verraden. Niet omdat ik mij schuldig voel, maar omdat het gewoon niet klopt. Ik gebruik het afweermechanisme ‘valse macht’ via de macht van mijn teamleider om mijn collega te dwingen zich naar mijn maatstaven en voorwaarden van werken te schikken.

Ik gebruik mijn collega om de angst voor de dood af te weren

Als ik heel eerlijk ben, dan ben ik zelf nog steeds een beetje aan het stressen en haasten tijdens mijn werkzaamheden = ‘valse hoop’ afweer → angst om te falen → angst om dood te gaan → angst om er niet meer te zijn/bestaan → angst om geen betekenis te hebben. En in plaats van de realiteit en daarmee ‘mijzelf’ als het Geheel-Bewustzijn te accepteren, wijs ik (als persoon/ego) mijn collega – en daarmee ‘mijzelf’ als het Geheel-Bewustzijn – af, omdat hij niet aan de voorwaarden van het ego voldoet. Mijn collega werkt volgens het ego niet goed genoeg en doet niet wat hij zou moeten doen – zoals het ego het zelf wel zou doen -, en daar dient mijn collega voor veroordeeld en gestraft te worden (= ‘valse macht’ afweer).

Ik heb mijn lesje geleerd hoop ik, want op deze manier mijn collega gebruiken om de mijn eigen angst om dood te gaan uit de weg te gaan vind ik misselijkmakend. Volgende week spreek ik in ieder geval mijn teamleider even aan om aan te geven dat ik een foute analyse heb gemaakt en ik mijn collega niet had moeten veroordelen en verraden. Dat is waar ik enorm veel spijt van heb, en dat zal ik nooit meer in mijn leven doet. ~ lzv