Opgedane inzichten hebben geen betekenis van zichzelf

Leestijd: 2 minuten

22:00 – Ik ben er deze week achter gekomen dat het ego betekenis toekent aan de inzichten die het opdoet. Het ego gelooft dat de verworven inzichten de nieuwe ‘waarheid’ zijn. En het ego voegt die nieuwe waarheden toe aan zijn spirituele kennis om zijn negatieve zelfbeeld te compenseren: ‘ik doe er niet toe’ en ‘ik ben niet belangrijk’ (= ‘primaire afweer’) wordt ‘ik ben (wel) bijzonder, speciaal en belangrijk’ (= ‘valse hoop afweer’). En het ego wil al zijn nieuw verworven spirituele kennis o zo graag delen met de rest van de wereld 😆

Heel eerlijk: ik vind het ontzettend moeilijk om deze afweer los te laten, omdat het mij zo verschrikkelijk veel betekenis geeft en het gevoel geeft dat ik wel belangrijk, bijzonder en speciaal ben. De waarheid is én blijft dat het een afweermechanisme en illusie is tegen de angst voor de dood. Tegen de angst om er niet meer te zijn. Tegen het voelen en accepteren van de energie ‘angst’ in mijzelf. En daarmee dus tegen het accepteren van mijzelf als het Geheel-Bewustzijn.

De opgedane inzichten hebben dus geen betekenis van zichzelf. De opgedane inzichten hebben alleen betekenis voor het ego. En dat is precies het mechanisme waar ik los van probeer te komen en achter me probeer te laten.

Dus 1: een inzicht is fantastisch op het moment dat ik hem opdoe, maar een seconde later heb ik er al niets meer aan. Geloven dat nieuwe inzichten nieuwe ‘waarheden’ zijn betekent alleen maar nieuwe afweren en illusies creëren op een weg waarbij ik deze juist allemaal probeer te doorzien én los te laten.

Dus 2: geniet van het inzicht in het moment, maar laat het daarna direct los. Datgene wat het betekenis wil geven, is datgene waar ik juist los van probeer te komen, namelijk: het ego. ~ lzv