Is de angst voor de dood een illusie? → ja en nee

Leestijd: 2 minuten

20:30 – De onderstaande conclusies zijn gebaseerd op een WhatsApp gesprek tussen mijzelf en Edwin van ‘het geheim van verlicht zijn’:

  • De angst voor de dood is een illusie = ja.
  • De ervaring van doodgaan is een illusie = nee.

De ervaring van doodgaan is echt, omdat ik mij met het ego identificeer. En ondanks dat de ervaring van doodgaan echt is, is het niet iets om bang voor te zijn. De angst voor de dood is een afweermechanisme en illusie.

Edwin zegt: “Als je de illusie van de angst voor de dood volledig doorziet, verdwijnt daarmee niet de dood. Alleen je angst ervoor. Een subtiel, maar belangrijk verschil. Doodgaan is nog steeds een vereiste.”

Ondanks dat de angst voor de dood echt voelt, heeft deze – in relatie tot de ervaring van doodgaan – geen betekenis → er is niets om bang voor te zijn, omdat datgene wat sterft (= het ego) niet is wat ik ben. En daarom is het ook geen probleem.

Aan de andere kant geloof ik natuurlijk (nog) dat ik het ego ben, en dat loslaten voelt als sterven. En dat is de ervaring die ik uiteindelijk een keer zal moeten ondergaan. Op dit moment lijk ik daar nog niet toe bereid.

De ervaring van doodgaan op sluwe wijze proberen te vermijden

Onlangs ben ik door Edwin op een mentaal trucje en afweer gewezen: ik geloofde dat als ik de angst voor de dood doorzie, dan hoef ik niet meer dood te gaan en dan is het probleem opgelost. Ik probeerde op sluwe wijze de ervaring van doodgaan te vermijden door te geloven dat het doorzien van de angst voor de dood als illusie, ik daarmee de dood ook zou kunnen doorzien. En ik vervolgens de ervaring van doodgaan niet zou hoeven ondergaan.

Hij vertelde mij ook dat zolang ik geloof dat de ervaring van doodgaan echt is – oftewel zolang ik geloof dat ik het ego ben, dan kan ik de ervaring niet ondergaan. Het gevoel van sterven, dat alles misgaat en dat ik de toekomst niet aankan is dan te heftig. En daarom zal ik die ervaring uit de weg blijven gaan, zolang ik niet doorzie dat ik het ego niet ben. ~ lzv