Het verleden bepaalt (nog steeds) wie ik hiernu ben (geloof ik)

Leestijd: 2 minuten

11:30 – Een overzicht van de belangrijkste inzichten van gisteren:

 1. Ik gebruik het verleden (= hoe ik mij hiernu voel) als excuus om geen actie ondernemen in het contact met mensen, buren en aantrekkelijke vrouwen → ik geloof dat mijn gevoel (= het verleden) mij hiernu beperkt.
 2. Ik geloof dat het mechanisme (= het ego) dat mijn verleden en angsten vasthoudt mij beschermt tegen oude en nieuwe pijnen en angsten (= oud verhaal = illusie).
 3. Mijn verleden is een identiteit en illusie en is dus niet wie ik hiernu ben (of vroeger was).
  1. De kern is de angst voor de dood → hou ik nog vast + ik geloof nog steeds de verhalen en overtuigingen die de kern van mijn identiteit zijn (= geloven dat het verleden bepaalt wie ik hiernu ben).
  2. Welke betekenis geef ik aan het verleden hiernu?
   1. Mijn gevoel hiernu → waardoor wordt mijn gevoel hiernu bepaald?
   2. Verhalen en overtuigingen waar ik (on)bewust in blijf geloven.
   3. Ik geloof dat mijn gevoel mijn ervaringen, gedrag en wat ik hiernu voel beperkt.
 4. Ik klamp mij nog steeds ergens aan vast, omdat ik geloof dat het zin heeft → bescherming tegen de angst (voor de dood)?
 5. In contact met vrouwen klamp ik mij nog steeds vast aan het negatieve zelfbeeld, omdat:
  1. Ik de controle niet los wil laten.
  2. Bang ben voor de angst om er niet meer te zijn (= angst voor de dood).
  3. Bang ben dat de angst mij overweldigd en niets van mij overlaat.
  4. Ik bang ben om mijzelf te zijn.
  5. De angst dat ik niet meer weet wat ik moet zeggen tegen een vrouw.
  6. De angst om werkelijk contact te maken met een vrouw.
 6. Als ik emotioneel geraakt word door een externe prikkel en ik mijn emoties/gevoelens afwijs (= het ego wijst zichzelf af en probeert zichzelf te beschermen → lichamelijke spanning, dan wil ik de spanning oplossen via bewustwording (= bewustworden van verhaal/context) en doorvoelen → het ego probeert controle te houden over zichzelf en zijn eigen (voort)bestaan.

~ lzv