Ik blijf geloven in onzin waar ik mij al bewust van was

Leestijd: 2 minuten

14:30 – Een aantal overtuigingen die ik hiernu geloof:

  • Ik geloof dat de spanning die ik hiernu voel betekenis heeft; ik geloof dat de spanning die ik hiernu voel een reden/oorzaak heeft die ik moet oplossen; ik geloof dat de spanning hiernu een probleem is dat ikzelf heb veroorzaakt (en dus ook zelf kan/moet oplossen). De waarheid is dat lichamelijke spanning een gevolg is van wat ik geloof (= het verleden) en dat dat niets met ‘mij’ hiernu te maken heeft.
  • Ik geloof dat het ego mij telkens te slim af is. De waarheid is dat ik geloof dat ik het ego ben en dat ik mijzelf dus te slim af ben. Ik misleid mijzelf constant – door niet eerlijk te zijn over hoe ik mij voel – en geef het ego daarvan de schuld (= VM).
  • Ik geloof dat ik niet weet welke overtuiging(en) de fysieke spanning hiernu veroorzaken, is dat waar? Nee, de waarheid is dat als ik probeer en er de tijd voor neem, dat ik er vanzelf achter kom wat ik hiernu geloof en wat ik probeer te verdringen en/of ontkennen.
  • Ik blijf geloven dat ik iets moet doen (boodschappen, bestelde kleding retourneren, mensen terugbellen); ik blijf geloven dat er hiernu iets mis is en dat het rechtgezet moet worden (= VH).
  • Ik blijf geloven dat wat ik hiernu voel (lichamelijke spanning) opgelost moet worden (= vicieuze cirkel + VH afweer).
  • Als ik mijzelf niet uit vanuit niet-angst, dan volg ik – vaak in contact met anderen – automatisch valse hoop en valse macht afweer. En dat creëert direct lichamelijke spanning en stress. Het ego geeft die spanning en stress betekenis en gelooft dat het probleem hiernu opgelost kan worden door mijzelf hiernu te uiten vanuit niet-angst (wat helemaal waar is). Echter, wat het ego heel sneaky doet is zichzelf als probleem en oplossing zien voor de lichamelijke spanning hiernu, waarmee het de controle over het leven en zichzelf in stand probeert te houden. Vanuit zelfafwijzing is het onmogelijk om de lichamelijke spanning en stress hiernu op te lossen.
  • Heel eerlijk: ik wil de spanning in mijn buik niet loslaten.
  • Heel eerlijk: ik blijf tot in de oneindigheid een manier vinden om de spanning in mijn buik op te lossen, terwijl ik weet dat de a) averechts werkt en b) überhaupt onmogelijk is en c) dat er angst en/of extreme onzekerheid en ongemakkelijkheid onder huist.
  • Heel eerlijk: het zoeken naar een oplossing voor de lichamelijke spanning zorgt ervoor dat ik niet accepteer hoe ik mij voel. En daardoor kan ik ook niet handelen vanuit het ‘inner-weten’. Het zoeken naar een oplossing is het in standhouden van de blokkade en het extra slot op de deur.

Dus: accepteer hoe ik mij hiernu voel (inclusief eventuele blokkades) en word bewust van de overtuigingen die ik hiernu geloof. En doorbreek het gedachte- en handelingspatroon.