Notitie

Kiezen vanuit zelfafwijzing is streven naar perfectie

Leestijd: < 1 minuut

17:30 – Ik voel spanning en stress en probeer deze heel sneaky op te lossen door het ‘juiste’ te kiezen. Als ik maar de ‘juiste’ keuze maak (= streven naar perfectie), dan zal de spanning en stress oplossen (en zal ik mij goed en gelukkig voelen) → valse hoop-afweer.

Kiezen vanuit zelfafwijzing of angst is altijd gericht op het in stand houden van het ego en/of najagen van een goed gevoel. Beiden houden de zelfafwijzing, de ervaring van ‘er is iets mis’ en ‘ik voel een probleem’ in stand. ~ lzv

5 reacties op “Kiezen vanuit zelfafwijzing is streven naar perfectie

 1. Het labyrint van ons gedachten wordt alleen maar groter en complexer hoe meer wij er ons cognitief op focussen, hoe groter ons perspectief (‘bewustzijn’) is, hoe hoger onze idealen zijn en hoe meer wij er ons mee identificeren. Wat is dat is, alles mag er zijn, hier dichtbij (en veraf) en nu. Alles ‘is’ contigent. Niet goed. Niet slecht. Verdwaal er niet in. Je hart, je levensenergie, wijst je de weg.

 2. Verwardheid is wat ik nu (even) ben… op velerlei vlakken, het leven, de waarheid, wonen, werk, spiritualiteit…

  En idd ik geraak enkel meer verward omdat ik de juiste keuze wil maken voor de mensheid.

  Kan het ook zijn dat het juiste willen doen niks te maken heeft met het ego?! Ik wil het juiste doen voor de mensheid… mss ook wel bvb gaan wonen met zo min mogelijk straling om optimaal ten dienste te staan van de mensheid….

  Maar tot ik weet wat het juiste is, met alle desinformatie en programmatie, zit ik (even) vast.

  Ik durf geen werk te kiezen omdat ik denk dat het mogelijks een vlucht is van mezelf…mijn hoger doel.

  Pfffff zucht

  Ik hoop dat ik ineens zal voelen welke richting ik moet/mag inslaan…. een diep buikgevoel, intuïtie, en energie die opborrelt. Want mijn willen is afgelopen jaren al meermaals de kop ingedrukt, burn-out symptomen komen snel terug.

  • Hoi Sarah,
   Het juiste willen doen voor jezelf hoeft geen ego te zijn. Kan, maar hoeft niet. Wil je het juiste doen vanuit angst, dan komt het vanuit het ego.

   Echter het juiste doen voor de mensheid is altijd vanuit het ego. Immers alleen het ego gelooft dat het de capaciteit heeft om te weten wat goed is voor andere mensen. Alleen het ego gelooft dat het zijn leven betekenis kan geven via een “hoger doel”, zoals God, of de mensheid. Alleen het ego wil graag een slaaf zijn in plaats van vrij. We overtuigen dan onszelf dat zelfopoffering en slaaf zijn van een hoger doel ons een goed persoon maakt, ons leven echte betekenis geeft. Maar in feite is het gewoon een slap excuus om niet zelf de verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven en zelf het goede voorbeeld te geven.
   Verbeter de wereld begin bij jezelf. Sterker nog, je kan de wereld niet veranderen, alleen jezelf. (even wat cliches erin gooien 😉

   Daar zit namelijk de angel. Je bent bang, je durft niet te kiezen. Je hebt geen vertrouwen meer in jezelf. Allemaal zelfafwijzing. Je voelt je rot en omdat je je al zo lang rot voelt geloof je dat er iets goed mis met je is. Waardoor je je weer slecht voelt. Een vicieuze cirkel waar je nu in vast zit en moeilijk uit te komen is.

   Je hoopt hier uit te komen door het maken de juiste keuzes. Maar omdat je jezelf niet meer vertrouwd, leg je je vertrouwen in een of ander gevoel wat je zou moeten hebben die de juiste keuze voor je zal maken.
   Maar dat zal nooit gebeuren en kan nooit gebeuren. De juiste keuze kan je niet voelen. Wat je voelt is namelijk allemaal ego.
   Je hoopt hier uit te komen door het maken van de juiste keuzes die ervoor moeten zorgen dat je eindelijk doet wat je echt wilt. De overtuiging is weer; “als ik maar doe wat ik “echt” wil zal ik mij weer goed gaan voelen”.
   Maar alles wat je denkt te willen is allemaal ego. Alleen het ego denkt namelijk iets nodig te hebben. Alleen het ego gelooft dat het moet handelen door iets te willen.

   Welke richting je op kan gaan is iets dat je weet. Niet omdat je het voelt, of omdat het een bepaalde energie is of wat dan ook. Nee, je weet het gewoon. Maar door alle gevoelens van twijfel, angst en alle slechte gevoelens durf je hier niet naar te handelen. Je hebt jezelf overtuigd dat wat je voelt de waarheid is en leidend moet zijn voor je leven. Met andere worden, je leidt je leven vanuit de illusie van je ego die heel echt voelt.

   De verwarring komt omdat je op zoek bent om je weer goed te voelen, via de juiste keuze. Maar de juiste keuze , zal je op korte termijn geen goed gevoel geven. In veel gevallen ga je juist tegen je ansgten, twijfel en slechte gevoelens in. Dat is namelijk hoe je je angsten overwint. Door te handelen ondanks je slechte gevoel.

   Stop dus met zoeken naar een goed gevoel, naar “geluk”. Maar maak gewoon de keuzes waarvan je weet, op basis van de ervaring en informatie die je nu hebt, dat die nu het beste voor je zijn. Uiteraard proberend dit te doen zonder jezelf weer van alles op te leggen op wat je “behoort” te doen en wie je “behoort” te zijn. (-> reden burn out) .

   Kiezen voor de mensheid, is kiezen tegen jezelf. Is jezelf afwijzen en iemand proberen te zijn. Paradoxaal help je daar juist niemand mee.
   Leer dus te kiezen voor jezelf. Dat lijkt misschien egoïstisch, niet wie je wil zijn. Maar dat is het ego wat je misleid om zichzelf in stand te houden. Kiezen voor jezelf zal er juist voor zorgen dat je eindelijk ook in staat zal zijn anderen echt te helpen omdat je eindelijk je natuurlijke zelfverzekerde zelf bent.
   Als in een vliegtuig waar als de zuurstofmasker naar beneden komen, je eerst jezelf helpt, voordat je de persoon naast je helpt met het opdoen van zijn zuurstof masker. Doe je dat niet, dan zal je ook niemand echt helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.