Mijzelf proberen te accepteren = mijzelf proberen te vernietigen

Leestijd: 2 minuten

15:30 – Ik geloof dat het niet lukt om mijzelf te accepteren. Het geloven van deze overtuiging creëert natuurlijk de ervaring en het gevoel en ik communiceer constant naar mijzelf ‘ik ben niet mijzelf’‘het lukt mij niet om mijzelf te zijn’.

Ik geloof dat ik niet mijzelf ben, omdat ik constant enorm veel spanning en stress voel in mijn lichaam. Dus, ik geloof dat de spanning en stress betekenen: ‘ik ben niet mijzelf’ en ‘ik blokkeer mijzelf’ en ‘ik wijs mijzelf af’.

Stapsgewijs ziet de bewustwording in lagen er als volgt uit:

 1. Ik voel extreem veel spanning en stress in het lichaam.
 2. Ik ken daar de volgende betekenissen aan toe: ‘ik ben niet mijzelf’ en ‘ik blokkeer mijzelf’ en ‘ik wijs mijzelf af’ en ‘ik haat mijzelf’.
 3. Ik geloof dat ikzelf de lichamelijke spanning en stress en pijn zelf creëer; ik geloof dat ikzelf de reden/oorzaak ben van de spanning, stress en pijn die ik voel/ervaar → ik geloof dat ik mijzelf afwijs en dat ik daardoor spanning, stress en pijn creëer, voel en ervaar.
 4. Ik ervaar mijzelf als onzichtbaar door zoveel mogelijk spanning, stress en pijn in mijzelf te creëren, zodat ik mijzelf niet meer kan zijn, mijzelf niet meer kan waarnemen en mijzelf niet meer kan laten zien als ik alleen ben en in het contact met anderen.
 5. Ik geloof dat ik faal in mijzelf zijn (het leven in mijn buik manifesteert zich niet volledig in mijzelf).
 6. Het leven in mijn buik wordt geblokkeerd door krachten waarvan ik maar niet begrijp hoe ermee om te gaan, zodat ik de blokkade op kan lossen.
 7. De krachten die blokkeren zijn agressief en hebben een vernietigende uitwerking op de mogelijke manifestatie van het leven in mijzelf. Het zijn krachten die hun oorsprong vinden in het agressieve zelf, een illusionaire creatie die erop is gericht zichzelf te beschermen tegen (toekomstige) pijn en zichzelf koste wat kost in stand wil houden.
 8. Als alles een illusie is, dan zijn de krachten die blokkeren ook een illusie en is er feitelijk helemaal geen probleem. Ook de ervaring dat het niet lukt om mijzelf te zijn is een illusie. Er is niets. Ik voel een probleem → er is geen probleem.

Conclusie: ik moet leren accepteren dat ik hopeloos faal in mijzelf zijn.

Ik probeer constant iemand neer te zetten → een ‘valse hoop’-personage. Ik moet ontzettend veel dingen van mijzelf: stofzuigen, de tuin doen, online producten bestellen, zelfonderzoek doen om mijzelf te leren accepteren, zelfonderzoek doen om het ego te vernietigen, etc.

Dus: mijzelf proberen te accepteren (is namelijk onmogelijk als ego) = mijzelf proberen te vernietigen.

Zodra ik mijzelf als ego probeer te accepteren (= valse hoop), dan ben ik mijzelf alweer aan het vernietigen (= valse hoop + valse macht). Ik geloof namelijk dat als ik mijzelf vernietig, 1) dan kan ik zijn wie ik wil zijn en 2) eindelijk de bevestiging krijg dat ik er mag zijn als persoon. Beide overtuigingen zijn uiteraard vormen van afweer. Illusies dus. ~ lzv

2 reacties op “Mijzelf proberen te accepteren = mijzelf proberen te vernietigen

 1. Je bent een ware inspiratie! Ik voel je zo hard aan, twijfel om ook eenzelfde type blog op te starten. Dank voor het delen, ook al vinden we onze weg vandaag nog niet, het lezen van jouw interne gevecht geeft me het gevoel minder alleen te staan in mijn interne gevecht.
  Warme knuffel, Sarah

  • Dankjewel voor je mooie compliment! En fijn dat je er wat aan hebt 🙂

   Een dagboek/blog kan als leidraad en structuur dienen om regelmatig woorden te geven aan het proces waar je inzit. Bijkomend voordeel is dat je ook kunt (terug)lezen waar je nu staat en wat je (nog) gelooft. Mijn ervaring is dat ik inzichten en ervaringen van een aantal dagen, weken en en maanden geleden weer vergeet, en dan is het fijn om hierop terug te kunnen vallen. Zo van: oh ja, dat wist ik al maar was ik inmiddels alweer vergeten. Het zorgt voor duidelijkheid richting mijzelf dus en dient tegelijkertijd als archiefkast.

   Wat houd je tegen om zelf zo’n blog/dagboek te beginnen?

   Groetjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.